Încep plăţile dobânzilor pentru titlurile de stat cumpărate de către populaţie

Economica.net
03 08. 2017
100_lei_bani_3356_32533800

‘Depozitarul Central informează investitorii că, începând cu data de 4 august 2017, distribuie sumele de bani aferente primei plăţi de dobândă anuală pentru titlurile de stat emise de Ministerul de Finanţe în 2016 (simbol R1808A). Emitentul va plăti deţinătorilor sumele de bani utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea primei dobânzi anuale este în valoare de 2,15 lei/obligaţiune’, se arată în document.

Deţinătorii care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul deţinătorilor emitentului, la data de 31 iulie 2017.

Deţinătorii care sunt clienţi ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central îşi pot încasa sumele de bani prin intermediul acestuia.

Pentru deţinătorii care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se face prin transfer bancar sau în numerar, la ghişeele bancare ale BCR din întreaga ţară.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

Titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în cadrul programului ”Fidelis Centenar’ au intrat la tranzacţionare pe 5 august 2016.

‘MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de şapte ori mai mult faţă de oferta de 100 milioane lei anunţată iniţial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe faţă de anul trecut’, se arată într-un comunicat al BVB, din acea perioadă.

Preţul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, în baza cererii şi ofertei, fiind dependent de condiţiile pieţei. Preţul este exprimat ca procent din valoarea nominală şi poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea iniţială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.