Elveţienii de la Ameropa încep delistarea Azomureş

Traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding a primit aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO).
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 11:52
Elveţienii de la Ameropa încep delistarea Azomureş

Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în luna martie 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49% din titluri.

În aceste condiţii, Ameropa a atins nivelul de la care poate solicta celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistarea combinatului chimic. Ameropa Holding a plătit în luna iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din acţiunile Azomureş cumpărat în ofertă.

De regulă, preţul oferit înaintea delistării unei companii este cel puţin egal cu cel din oferta de preluare, care în cazul Azomureş a fost de 2,22 lei/acţiune.

După finalizarea ofertei de preluare, pe bursă preţul acţiunilor Azomureş a fluctuat uşor sub nivelul din ofertă.

Întrucât CNVM a aprobat intenţia Ameropa de delistare a Azomureş, acţiunile combinatului au fost suspendate de la tranzacţionare la bursă. Astfel, ultimul preţ pe bursă al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculată la acest preţ, capitalizarea Azomureş este de 1,12 miliarde lei (249 milioane euro).

Producătorul de îngrăşăminte chimice a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în creştere cu 14%, la 995,1 milioane lei (226,6 milioane euro), şi un profit în urcare uşoară, cu 1,5%, la 165,6 milioane lei (37,7 milioane euro).

Ameropa mai deţine în România Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţia pentru lansarea licitaţiei privind contractul......
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...
Isărescu: Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice
Isărescu: Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice
Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice în perioada curentă, ...