Începe restructurarea Complexului Energetic Oltenia? Compania a cerut oferte pentru studiul de fezabilitate

04 03. 2020
complex_turceni_6678899_04980700

Denumirea din Sistemul Electronic de Achiziții Publice este “Studiu privind elaborarea Planului de Restructurare si Decarbonare 2020-2025 al CE Oltenia”, iar CE Oltenia este dispusă să plătească pentru el circa 2,4 milioane de lei.

Criteriul de atribuire al acestui contract este cel mai bun raport calitate-preț, unde componenta financiară este punctată cu 60%, iar cea legată de experiența personalului care face studiul cu 40%. Atribuirea contractului pentru acest studiu se va face prin licitație deschisă, iar ofertele sunt așteptate până la data de 2 aprilie.

Planul de restructurare pentru care se cere acest studiu este cunoscut la nivel de principiu și presupune, în principiu, conversia parțială din cărbune pe gaz a centralelor companiei, închiderea a patru cariere de lignit și investiții în regenerabile. Vom reveni cu detalii în texte ulterioare.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că ajutorul de salvare care a fost acordat Complexului Energetic Oltenia, de circa 250 de milioane de euro, pentru plata certificatelor de CO2 aferente producției de energie electrică a anului anului trecut nu va putea fi returnat, și că va urma un plan de restructurare a companiei.

„Ce facem cu acest ajutor de stat? Nu mă aștept ca Oltenia să returneze împrumutul, ajutorul de salvare se va transforma într-unul de restructurare. Pe baza unui plan bine defenit, vom scoate din producție capacități de circa 1.300 MW produsă pe bază de cărbune, până la finalul anului 2026, și îl vom înloicui cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic. La finalul anului 2026, emisiile de dioxid de carbon ale Complexului Energetic Oltenia se vor reduce cu 45%”, a declarat ministrul.

Compania este al doilea producător de energie al României, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni.