UPDATE Incident de proporții la cel mai mare acționar din piața asigurărilor. Sistemele Asirom și Omniasig au fost picate complet: ” E blocat tot, de la vânzări la e-mail”. Primele explicații

Sistemele informatice ale Asirom și Omniasig, firme controlate de Vienna Insurance Group (VIG), cel mai mare acționar de pe piața locală a asigurărilor, au fost picate complet. În cazul Omniasig problema persistă deja de trei zile. Abia în ultimele zeci de minute aplicațiile au început să dea primele semne de viață. Omniasig cataloghează evenimentul cu termenul general de incident informatic, însă sursele Economica.net spun că este vorba de un atac, cel mai probabil de tip malware. Asirom ne-a transmis că sistemel de vânzări sunt operaționale.
Şerban Buşcu - lun, 01 nov. 2021, 11:19
UPDATE Incident de proporții la  cel mai mare acționar din piața asigurărilor. Sistemele Asirom și Omniasig au fost picate complet:

UPDATE 3. Și Asirom, companie care a reluat deja vânzările pe toate canalele, a emis un comunicat mai amplu în care arată că lucrează în acest moment într-un ritm normal, că are un  program eficace de recuperare, că securitatea datelor nu a fost pusă în pericol și că incidentul a fost raportat la ASF, conform normelor. Îl redăm mai jos:

În data de 29.10.2021, Asirom adetectat un incident de securitateîn zona sistemelor informatice aparținand companiei, care a perturbat, pentru o scurtă perioadă de timp, funcționarea serviciilor digitale. În momentul prezentei comunicări aplicațiile și serviciile care asigură interfața cu clienții Asirom VIG sunt funcționale“Incidentul de securitate a fost sesizat în dimineața zilei de 29 octombrie, moment încare a fost activat planul de criză specific dezvoltat pentru astfel de situații, cu toate protocoalele de securitate aferente”, a declarat Cristian Ionescu, Președintele Directoratului Asirom VIG.Intruziunea a fost identificată rapid de echipa de experți IT și Asirom a implementat măsuri ample pentru soluționarea incidentului și securizarea sistemelor informatice. Aceste măsuriau afectat pentru o perioadă limitată de timp accesul clienților și partenerilor Asirom la serviciile digitale oferite de companie. În acest moment, însă, aplicațiile critice –inclusiv cele care asigurăinterfața comunicării cu clienții Asirom VIG –sunt funcționale. Eforturile depuse de reprezentanții companiei specializați în gestionarea unor asemenea situații au reușit să minimizezepotențialele efectenegativeresimțite de clienți.Măsurile implementate au constat, în principal, în activarea imediată a unor echipe tehnicecapabile sălimiteze riscurile generate de asemenea incidente, izolareasistemeloroperaționale, identificarea virusului, inițierea unei expertize de tip forensic,ce implicăinclusiv experți în securitatea ciberneticădin afara companiei.În acest moment, nicio compromitere sau scurgere de date nu a fost identificată în legătură cu Asirom VIG, cu clienții sau cu partenerii companiei, inclusiv în privințadatelorcu caracter personal.”

 

 

UPDATE 2: Omniasig a revenit cu detalii și susține că unele dintre funcționalitățile sistemului au fost restabilite. Se pot emite parțial și polițe, doar prin intermediul agenților propriii, nu și prin intermediul brokerilor. O redăm mai jos:

” OMNIASIG Vienna Insurance Group informează că în cursul zilei de 29 octombrie s-a confruntat cu un incident cibernetic de securitate care a afectat funcționalitatea unora dintre sistemele informatice ale companiei. OMNIASIG a acționat cu celeritate pentru protejarea datelor și sistemelor informatice prin activarea Planului de Continuitate a Activității și a implementat măsuri rapide pentru soluționarea incidentului și securizarea sistemelor informatice, precum și pentru a diminua rapid efectele resimțite de clienți și parteneri. 

Echipele specializate ale OMNIASIG au intervenit rapid și au restabilit funcționalitatea unora dintre principalele sisteme ale companiei: notificările de daune pot fi înregistrate în mod normal, pe www.omniasig.ro sau la call center 021.9669, iar polițele de asigurare pot fi emise prin intermediul angajaților OMNIASIG.

 Subliniem faptul că datele clienților și partenerilor companiei sunt în siguranță. OMNIASIG a acționat rapid și a luat toate măsurile necesare pentru siguranța și securitatea clienților si partenerilor săi, în timp ce continuă aplicarea măsurilor pentru remedierea integrală a situației în cel mai scurt timp.

 Responsabilitatea pe care o avem față de clienții și partenerii noștri rămâne prioritatea noastră și ne menținem angajamentul de a le susține încrederea și satisfacția pe termen lung.”

 

Update. Cei de la Asirom ne-au transmis că sistemele de vânzări sunt operaționale și că problema a fost rezolvată încă de sâmbătă. Vom reveni cu detalii pe aceasă temă. De menționat că, deși sunt surori de grup, Asirom și Omniasig au aplicații diferite de vânzări.

 

Încă de vineri dimineața, Omniasig și t practic înghețate, în condițiile în care problemele înregistrate la sistemul informatic nu le mai permit să facă nicio operațiune.

” Cei doi asigurători ne-au transmis că se lucrează la remedierea acestei situații și că se încearcă să repună în funcțiune serviciile în următoarele câteva zile„, arată informare trimisă intermediarilor din piața asigurărilor de cel mai mare furnizor de platforme informatice pentru brokeri.

Potrivit informațiilor noastre, cu excepția site-urilor, care și-au revenit doar de câteva zeci de minute și care pot fi doar consultate, fără a putea efectua operațiuni, nimic nu este încă funcțional. ” Nu merge absolut nimic. Nici mail, nici platformă de emitere. Nimic”, spune un partener al celor două firme.

Omniasig ne-a trimis și un punct de vedere pe care îl redăm mai jos:

OMNIASIG este o companie care respecta in totalitate cadrul legislativ impus asiguratorilor din Romania si ne luam permanent toate masurile necesare pentru a asigura siguranta si securitatea clientilor si partenerilor nostri. Ramanem deschisi oricand in a transmite informatii despre OMNIASIG, in momentul in care acestea sunt certe, confirmate si in limita prevederilor legislative in vigoare. Multumim pentru intelegere si avem rugamintea de a avea in vedere doar informatiile transmise in mod oficial de OMNIASIG, iar preluarea oricaror altor detalii din surse neoficiale, ne pot aduce serioase prejudicii de imagine si pot afecta reputatia companiei.

Omniasig și Asirom sunt două dintre cele mai mari companii de asigurări din România, având împreună o cotă de piață de aproximativ 18%, raportat la totalul Primelor Brute Subscrise. Cel puțin 2 milioane de clienți accesează anual produsele celor două firme.

Potrivit informațiilor noastre, urmează să fie emisă o notă cu mai multe explicații privind evenimentul. Vom reveni cu detalii la momentul respectiv.

Știre în curs de actualizare

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...