Încrederea consumatorilor din Germania încetineşte în drumul spre redresare – GfK

Încrederea consumatorilor din Germania va fi impulsionată în aprilie de reducerea preţurilor energiei de la nivelul record anterior, deşi o redresare deplină nu ar urma să aibă loc în curând, arată rezultatele studiului publicat miercuri de Institutul GfK, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 29 mart. 2023, 15:37
Încrederea consumatorilor din Germania încetineşte în drumul spre redresare - GfK

Institutul se aşteaptă ca în aprilie indicele privind încrederea consumatorilor să se îmbunătăţească la minus 29,5 puncte, de la minus 30,6 puncte luna precedentă, şi uşor sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, de minus 29 puncte, scrie Agerpres.

Ar fi a şasea creştere consecutivă în aprilie, ceea ce indică, conform GfK, că încrederea se îndreaptă spre redresare, dar ritmul creşterii a încetinit semnificativ faţă de lunile precedente.

„Anticipata pierdere a puterii de cumpărare previne o redresare susţinută a cererii interne, iar datele indică un nivel al încrederii consumatorilor încă scăzut”, a explicat expertul GfK, Rolf Buerkl, ceea ce înseamnă că probabil consumul intern nu va contribui într-un mod pozitiv la evoluţia economiei Germaniei în 2023.

Subindicele care măsoară aşteptările privind veniturile a fost principalul contributor la sporirea încrederii, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni – minus 24,3 puncte în martie, de la minus 27,3 puncte în februarie.

„Perspectivele privind veniturile beneficiază în prezent de pe urma preţurilor mult mai scăzute ale energiei, în special la benzină şi motorină pentru încălzire. Cu toate acestea rata inflaţiei rămâne la un nivel ridicat”, a adăugat Buerkl.

Studiul a fost efectuat în perioada 2-13 martie 2023. Indicele privind încrederea consumatorilor din Germania estimează evoluţia consumului privat în următoarea luni.

Un indice peste zero indică o creştere anuală a consumului privat, în timp ce o valoare sub zero arată un declin comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Conform GfK, o modificare de un punct a indicelui corespunde unei modificări anuale de 0,1% a consumului privat.

Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit recent previziunile privind creşterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (faţă de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflaţia ar urma să scadă la 6% în 2023, faţă de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 7,9%.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...