Încrederea în economia Greciei a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Încrederea oamenilor de afaceri greci în economia ţării a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate, potrivit Fundaţiei pentru Cercetări Economice şi Industriale (IOBE), datorită stabilizării percepţiei la nivelul companiilor, dar şomajul record continuă să afecteze consumul intern.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 18:25
Încrederea în economia Greciei a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Un indice calculat de IOBE privind climatul de afaceri în construcţii, retail şi servicii a urcat în martie la 88,1 puncte, de la 86,9 puncte în februarie şi 85,8 puncte în ianuarie, relatează Capital.gr.

Nivelul atins de indice luna trecută este cel mai ridicat după octombrie 2009, înainte de izbucnirea crizei datoriilor în Grecia.

„Îmbunătăţirea uşoară a climatului de afaceri, de la începutul anului, pare să continue, în pofida presiunilor mari cu care se confruntă populaţia şi companiile”, se arată într-un comunicat al fundaţiei.

Potrivit IOBE, achitarea parţială a restanţelor sectorului public, alături de creşterea investiţiilor şi revenirea depozitelor în sectorul bancar au un efect pozitiv asupra economiei.

Cu toate acestea, creşterea continuă a şomajului, în special a celui de lungă durată, are un impact negativ asupra capacităţii oamenilor de a-şi plăti taxele şi contribuţiile de asigurări sociale.

Aceşti factori sunt reflectaţi de scăderea indicelui privind încrederea populaţiei în economie, la 71,2 puncte, de la 71,4 puncte în februarie.

Numeroşi analişti sunt îngrijoraţi că şomajul, de peste 26%, va creşte în acest an la circa 30%. IOBE anticipează pentru 2013 o contracţie economică de 4,6%, apropiată de cea estimată de Guvern, de 4,5%

Creditorii internaţionali ai Greciei prognozează pentru acest an un declin al economiei de 4,2%.

Te-ar mai putea interesa și
CGMB a votat un proiect privind amenajarea unui parc pe Bulevardul Doina Cornea. Inițial, pe acest teren ar fi trbuit construit un spital al SRI
CGMB a votat un proiect privind amenajarea unui parc pe Bulevardul Doina Cornea. Inițial, pe acest teren ar fi trbuit construit ...
Un proiect privind realizarea unui parc pe un teren de aproape 11.400 de metri pătraţi situat pe Bulevardul Doina Cornea a fost adoptat, luni, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti......
Reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi, explicată pe înțelesul tuturor de doi specialiști: “Dacă legiuitorul nu s-a raportat la Legea Locuinței, nici organul fiscal nu trebuie să o facă”
Reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi, explicată pe înțelesul tuturor de doi specialiști: “Dacă legiuitorul nu ...
Clarificările aduse prin noul act legislativ se aplică tuturor situațiilor de drept, consideră specialiștii. Invitați ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat peste 1,48 de miliarde de lei de la bănci, cu dobânzi de sub 8%
Ministerul Finanțelor a împrumutat peste 1,48 de miliarde de lei de la bănci, cu dobânzi de sub 8%
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,487 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni ...
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Virgil Popescu a declarat azi, în conferință de presă, că cei care stau în locuințe închiriate ar trebui să își ...