Încrederea în economia românească a scăzut în august pentru a patra lună consecutiv

Economica.net
30 08. 2012
steag_romania3_62936800

Astfel, indicatorii de încredere în economie calculaţi pentru sectorul serviciilor, comerţul retail şi construcţii s-au deteriorat faţă de iulie, ca şi în rândul consumatorilor, în timp ce indicele pentru industrie s-a îmbunătăţit uşor, potrivit unui raport prezentat joi de Comisia Europeană.

Indicii sunt calculaţi de Directoratul General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene, în urma unor sondaje în rândul reprezentanţilor industriei producătoare, sectorului serviciilor, retailerilor, constructorilor şi consumatorilor, efectuate pe ramuri industriale, în UE şi în statele membre.

La nivelul zonei euro, încrederea în economie a scăzut în august la minimul ultimilor trei ani, pe fondul crizei datoriilor de stat şi unei economii aflate în pragul recesiunii. Companiile şi consumatorii sunt tot mai pesimişti, indicii de încredere deteriorându-se în toate ramurile economiei, inclusiv în rândul populaţiei.

Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,2% din PIB, după stagnare în primele trei luni ale anului şi o scădere de 0,3% în trimestrul patru din 2011. Şomajul este la cote record, de peste 11%, iar moneda euro s-a depreciat în acest an cu 3,2% faţă de dolar, după ce Ciprul şi Spania au solicitat ajutor financiar internaţional.

Urmează o toamnă plină pentru liderii europeni, care încearcă să evite ieşirea Greciei din zona euro şi să găsească măsuri pentru reducerea costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei.