Inculpaţii din dosarul Lukoil pot să părăsească ţara fără încuviinţare de la judecător

Tribunalul Prahova, pe rolul căruia se află dosarul Lukoil, le dă voie inculpaţilor să părăsească ţara fără încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, decizia nefiind însă definitivă, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 15:39
Inculpaţii din dosarul Lukoil pot să părăsească ţara fără încuviinţare de la judecător

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au constatat, marţi, legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar faţă de cei şase inculpaţi persoane fizice din acest dosar şi au menţinut măsura până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 60 de zile.

De asemenea, Tribunalul Prahova a dispus încetarea obligaţiei impuse inculpaţilor de a nu părăsi teritoriul României fără încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare.

Tribunalul Prahova a dispus, în data de 12 ianuarie, restituirea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dosarului Lukoil, în motivarea deciziei arătându-se că, după constatarea unor neregularităţi în privinţa rechizitoriului, procurorul a manifestat ‘pasivitate totală’, în condiţiile în care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.

La momentul constatării neregularităţilor, magistraţii arătau, printre altele, că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar şi că procurorii nu au indicat activitatea infracţională concretă a inculpaţilor.

Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia de restituire a dosarului la Parchet, procurorii trimiţându-l din nou în judecată la data de 22 ianuarie, după remedierea neregularităţilor.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Public, în acest dosar au fost trimise în judecată şase persoane fizice şi două persoane juridice.

Directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani, în acelaşi dosar fiind deferiţi justiţiei trei directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, şi Olga Kuzina şi Dan Dănulescu, acuzaţi de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

De asemenea, Andrei Raţă, membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, iar contabilul şef Dorel Duţu a fost deferit justiţiei sub acuzaţiile de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Dosarul Lukoil a fost iniţial trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august 2015, procurorii arătând la acel moment că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7,59 miliarde lei, echivalent a 1,76 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația ...