1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

News

Îndatorarea Spaniei a atins un nou nivel record în iunie, de aproape 76% din PIB

Datoria publică a Spaniei a ajuns la nivel record de 75,9% din PIB în trimestrul al doilea, în urcare de la 72,9% în primele trei luni ale anului, după creşteri atât la nivelul guvernului central, cât şi la autorităţile regionale, potrivit AFP.

14 sep, 2012 | Mediafax

Îndatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale în doar un an, depăşeşte plafonul de 60% prevăzut în Pactul de Stabilitate al UE, dar se situează sub media zonei euro de 88,2%, în primul trimestru.

Până la sfârşitul anului, îndatorarea va continua să crească şi va ajunge la 79,8% în decembrie, nivel care nu ia în calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Împrumutul extern ar putea creşte îndatorarea cu până la 10 puncte procentuale.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, se află sub presiune din partea pieţelor financiare şi partenerilor europeni pentru a cere un program de ajutor financiar destinat întregii economii.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, o importantă sursă de îngrijorare pentru pieţele financiare, sunt responsabile de o datorie reprezentând 14,2% din PIB. Cea mai îndatorată este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmată de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele două regiuni au cerut, în ultimele săptămâni, ajutorul financiar al statului. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro

Guvernul anticipează că îndatorarea va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va coborî în următorii doi ani la 81,5%, respectiv 80,8%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO