Exclusiv: CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical ale unor asiguraţi, care astfel ar putea să scadă – cel mai nou draft al proiectului de OUG

Casele de Pensii, respectiv Casele de Asigurări de Sănătate din ţară ar urma să reţină contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă, respectiv pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cuvenite unora dintre asiguraţii preluaţi în plată de către acestea, reiese din cea mai nouă variantă a proiectului de OUG prin care se schimbă Codul fiscal, obţinută de Economica.net.
Cristina Şomănescu - vin, 08 sept. 2023, 14:14
Exclusiv: CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical ale unor asiguraţi, care astfel ar putea să scadă – cel mai nou draft al proiectului de OUG

În prezent, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, conform Codului fiscal.

Sintetic, ce propuneri apar în cel mai recent draft al proiectului de OUG, obţinut de Economica.net:

Casele de Pensii vor avea obligaţia de a calcula şi de a reţine, la sursă, CASS datorată de către persoanele preluate în plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, survenită din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, iar Casele de Asigurări de Sănătate din ţară vor avea obligaţia de a reţine, la sursă, CASS pentru indemnizații de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază persoanele cu indemnizaţie de şomaj şi pentru indemnizaţii de care beneficiază oamenii care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, conform celei mai recente variante a proiectului de OUG la care lucrează executivul, obţinute de Economica.net.

Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casele Teritoriale de Pensii şi de către Casele Sectoriale de Pensii, baza lunară de calcul al CASS o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă datorată unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
Pentru persoanele cu indemnizaţie de şomaj şi pentru cele care se asigură opţional pentru concedii medicale, baza lunară de calcul al CASS pentru indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază acestea este indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate primită, conform celui mai nou draft al proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

CASS datorată pentru indemnizaţia aferentă concediului medical se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul antemenţionate, reiese din proiectul de OUG, obţinut de Economica.net.

Iată, in extenso, ce prevede noul draft al proiectului de OUG prin care se schimbă Codul fiscal, obţinut de Economica.net:

La articolul 153 alineatul (1) se introduc literele:

Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate:

f^4) Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și casele sectoriale de pensii, pentru persoanele preluate în plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
f^5) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin casele de asigurări de sănătate subordonate, pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, conform celui mai nou draft al proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

În Codul fiscal ar urmă se se introducă articolul 157^4 cu următorul cuprins:

Art. 157^4 Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate pentru persoanele fizice prevăzute la art. 153 alineatul (1) litera f^4)

(1) Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul al CASS o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, conform celui mai nou draft al proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

(2) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C, art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al CASS este suma reprezentând indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază.

La articolul 168 din Codul fiscal se introduce alineatul (1^3) cu următorul cuprins:

(1^3) Plătitorii de venit prevăzuţi la art. 153 alin. (1) literele f^4) – f^5) (Casele de Pensii şi Casele de Asigurări de Sănătate – nota redacţiei) au obligaţia de a calcula şi de a reţine la sursă CASS datorată de către persoanele preluate în plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, respectiv pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin.(1) lit. C, art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, potrivit celui mai nou draft al proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un draft de proiect de OUG, care ar putea suferi modificări, drept care deocamdată nu se aplică. Vom reveni cu forma finală a OUG care va fi oficializată de executiv.

Actualizare 19 septembrie 2023

Guvernul a lansat în dezbatere publică forma finală a proiectului de lege prin care schimbă Codul fiscal. În proiectul de act normativ executivul a renunţat la propunerea de a aplica CASS la indemnizaţiile de concediu medical obţinute de unii dintre asiguraţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...