India a pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru plata unor taxe de peste 600 milioane dolari

Autorităţile din India au pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru a se asigura că grupul finlandez va achita taxe de peste 600 de miloane de dolari, iar decizia ar putea complica tranzacţia prin care Microsoft preia divizia de telefoane mobile a Nokia.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 13:25
India a pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru plata unor taxe de peste 600 milioane dolari

Ptrivit autorităţilor fiscale din India, Nokia trebuie să plătească taxe de aproape 40 de miliarde de rupii (635 milioane de dolari), potrivit Wall Street Journal.

Activele Nokia India au fost puse sub sechestru miercuri, a anunţat grupul printr-un comunicat de presă. Instanţa a ridicat ulterior sechestrul de pe conturile bancare, însă acesta a rămas valabil pentru activele imobilizate, precum fabrici şi alte facilităţi.

„Am mers în instanţă şi am primit un verdict favorabil joi – deblocarea conturilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Nokia, fără furnizeze informaţii suplimentare.

Sechestrul pus pe activele imobilizate ale Nokia ar putea complica vânzarea diviziei de telefoane mobile a Nokia către Microsoft. Fabrica de telefoane deţinută în statul indian Tamil Nadu este una dintre cele mai mari din lume.

Purtătorul de cuvânt al Nokia a declarat că grupul are suficiente active în India pentru a asigura plata taxelor, iar informaţiile vor fi transmise autorităţilor pentru a calma temerile acestora.

Activele sub sechestru includ şi facilităţi care ar trebui să fie incluse în tranzacţia cu Microsoft. Cele două părţi au anunţat la începutul lunii septembrie un acord prin care Microsoft preia operaţiunile de telefoane mobile ale Nokia pentru 5,44 miliarde de euro.

Măsura extremă luată de autorităţile din India nu va afecta semnificativ tranzacţia cu Microsoft, afirmă analiştii. Operaţiunile din India reprezintă doar o mică parte a înţelegerii.

„Activele din India sunt de importanţă foarte redusă pentru Microsoft la acest moment. (…) Vor prelua activele puse sub sechestru sau vor continua tranzacţia fără acestea şi vor aştepta ulterior o clarificare”, a declarat Pierre Ferragu, de la firma Sanford C. Bernstein.

Problemele fiscale ale Nokia vin în contextul eforturilor autorităţilor din India de a convinge şi alte companii să investească în ţară. Investiţiile străine directe au scăzut, iar avansul economic a încetinit în ultimii ani, după ce companiile străine şi locale şi-au pierdut încrederea în autorităţi.

India deschide tot mai multe investigaţii de evaziune fiscală vizând companii străine şi locale, afirmă analiştii, în încercarea de a menţine încasările din taxe, afectate de încetinirea economică.

Companii printre care Vodafone, Cadbury şi Royal Dutch Shell au primit notificări privind plata unor taxe suplimentare, pentru că ar fi subevaluat tranzacţii variind de la transferuri de acţini la vânzarea de autovehicule. BMW şi General Electric au fost, de asemenea, anunţate că au de plătit taxe din anii trecuţi. Toate companiile au contestat cererile autorităţilor fiscale.

India este una dintre pieţele importante ale Nokia, pe locul al doilea în rândul ţărilor după veniturile generate, după China.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...