India a pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru plata unor taxe de peste 600 milioane dolari

Autorităţile din India au pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru a se asigura că grupul finlandez va achita taxe de peste 600 de miloane de dolari, iar decizia ar putea complica tranzacţia prin care Microsoft preia divizia de telefoane mobile a Nokia.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 13:25
India a pus sechestru pe unele active ale Nokia pentru plata unor taxe de peste 600 milioane dolari

Ptrivit autorităţilor fiscale din India, Nokia trebuie să plătească taxe de aproape 40 de miliarde de rupii (635 milioane de dolari), potrivit Wall Street Journal.

Activele Nokia India au fost puse sub sechestru miercuri, a anunţat grupul printr-un comunicat de presă. Instanţa a ridicat ulterior sechestrul de pe conturile bancare, însă acesta a rămas valabil pentru activele imobilizate, precum fabrici şi alte facilităţi.

„Am mers în instanţă şi am primit un verdict favorabil joi – deblocarea conturilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Nokia, fără furnizeze informaţii suplimentare.

Sechestrul pus pe activele imobilizate ale Nokia ar putea complica vânzarea diviziei de telefoane mobile a Nokia către Microsoft. Fabrica de telefoane deţinută în statul indian Tamil Nadu este una dintre cele mai mari din lume.

Purtătorul de cuvânt al Nokia a declarat că grupul are suficiente active în India pentru a asigura plata taxelor, iar informaţiile vor fi transmise autorităţilor pentru a calma temerile acestora.

Activele sub sechestru includ şi facilităţi care ar trebui să fie incluse în tranzacţia cu Microsoft. Cele două părţi au anunţat la începutul lunii septembrie un acord prin care Microsoft preia operaţiunile de telefoane mobile ale Nokia pentru 5,44 miliarde de euro.

Măsura extremă luată de autorităţile din India nu va afecta semnificativ tranzacţia cu Microsoft, afirmă analiştii. Operaţiunile din India reprezintă doar o mică parte a înţelegerii.

„Activele din India sunt de importanţă foarte redusă pentru Microsoft la acest moment. (…) Vor prelua activele puse sub sechestru sau vor continua tranzacţia fără acestea şi vor aştepta ulterior o clarificare”, a declarat Pierre Ferragu, de la firma Sanford C. Bernstein.

Problemele fiscale ale Nokia vin în contextul eforturilor autorităţilor din India de a convinge şi alte companii să investească în ţară. Investiţiile străine directe au scăzut, iar avansul economic a încetinit în ultimii ani, după ce companiile străine şi locale şi-au pierdut încrederea în autorităţi.

India deschide tot mai multe investigaţii de evaziune fiscală vizând companii străine şi locale, afirmă analiştii, în încercarea de a menţine încasările din taxe, afectate de încetinirea economică.

Companii printre care Vodafone, Cadbury şi Royal Dutch Shell au primit notificări privind plata unor taxe suplimentare, pentru că ar fi subevaluat tranzacţii variind de la transferuri de acţini la vânzarea de autovehicule. BMW şi General Electric au fost, de asemenea, anunţate că au de plătit taxe din anii trecuţi. Toate companiile au contestat cererile autorităţilor fiscale.

India este una dintre pieţele importante ale Nokia, pe locul al doilea în rândul ţărilor după veniturile generate, după China.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Franţa a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care aproape 40 de miliarde vor......
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa va fi activ începând din 29 iunie ...
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan (foto), ...
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda ...