India nu mai permite finanțarea din străinătate a congregației Misionarele Carităţii, înființată de Maica Tereza

Guvernul Indiei a refuzat luni să reînnoiască permisiunea de finanţare din străinătate pentru Misionarele Carităţii (MoC), congregaţia catolică fondată de Maica Tereza în 1950, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 27 dec. 2021, 21:52
India nu mai permite finanțarea din străinătate a congregației Misionarele Carităţii, înființată de Maica Tereza

Programele pentru săraci începute de Maica Tereza depind de fondurile din afara Indiei; munca laureatei premiului Nobel pentru pace este continuată în prezent de peste 3000 de călugăriţe din întreaga lume, în aziluri, cantine comunitare, şcoli, colonii de leproşi sau adăposturi pentru copii abandonaţi.

Guvernul condus de premierul Narendra Modi (foto) a refuzat sâmbătă să autorizeze MoC conform legii pentru reglementarea contribuţiilor străine (FCRA), după ce a primit „opinii contrare”, a arătat ministerul de interne de la New Delhi, dezminţind totodată că au fost blocate conturile organizaţiei caritabile, aşa cum afirmase şefa guvernului statului indian Bengalul de Vest, Mamata Banerjee.

MoC a comunicat că nu i-a fost reaprobată cererea de a beneficia de FCRA şi a cerut centrelor subordonate să nu folosească niciun cont pentru contribuţii din străinătate până la rezolvarea problemei.

Banerjee scrisese în reţeaua Twitter că a fost şocată să afle că Ministerul Unităţii a blocat de Crăciun toate conturile din India ale MoC, organizaţie cu sediul central în statul pe care îl conduce. „Cei 22.000 de pacienţi şi angajaţi ai lor au rămas fără alimente şi medicamente. Deşi legea este mai presus de orice, eforturile umanitare nu trebuie compromise”, a arătat politiciana cunoscută ca lideră a opoziţiei şi critică vehementă a guvernului Modi.

Executivul federal a susţinut că banca a blocat conturile MoC chiar la cererea organizaţiei.

Vicarul general al arhidiocezei Calcutta, Dominic Gomes, a afirmat că îngheţarea conturilor a fost „un cadou crud de Crăciun pentru cei mai săraci dintre săraci”.

Disputa a survenit la câteva zile după ce grupuri de justiţiari hinduşi au perturbat liturghia de Crăciun în mai multe locuri din India, inclusiv în câteva state conduse de partidul lui Modi.

De când actualul prim-ministru a preluat puterea, în 2014, grupurile de extremă dreapta hinduse şi-au consolidat poziţia în statele indiene şi au lansat atacuri împotriva minorităţilor sub pretextul că doresc să împiedice prozelitismul.

Creştinii reprezintă doar 2,3% din populaţia de 1,37 de miliarde a Indiei, unde majoritatea covârşitoare este hindusă. Ei resping acuzaţiile lansate de hinduşi pentru a justifica violenţa.

Ziarul The Hindu a relatat luni despre perturbarea festivităţilor de Crăciun de la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv despre un act de vandalism asupra statuii în mărime naturală a lui Isus din Ambala, în statul Haryana din nord, guvernat de partidul naţionalist al lui Modi, Bharatiya Janata (BJP). Conform publicaţiei, activiştii au ars o efigie a lui Moş Crăciun şi au scandat sloganuri împotriva Crăciunului în faţa unei biserici din Varanasi, circumscripţia electorală a premierului şi cel mai sacru oraş pentru hinduşi.

Elias Vaz, vicepreşedinte naţional al Uniunii Catolice din Întreaga Indie, a condamnat incidentele recente. „Forţa Indiei vine din diversitatea sa, iar cei care au făcut asta de Crăciun sunt adevăraţii anti-naţionali”, a spus el.

Guvernul federal şi cele ale statelor, contactate telefonic de Reuters, au refuzat să comenteze protestele. Mai multe state indiene au adoptat sau dezbat legi împotriva convertirii, reglementări care contravin dreptului la libertatea religioasă garantat de Constituţia Indiei.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...