Indicele EFG Eurobank: Preţurile locuinţelor au ajuns la nivelul de acum şase ani

Indicele rezidenţial realizat de EFG Eurobank Property Services la nivel naţional a scăzut cu 3,8% în al treilea trimestru din 2012, anulând astfel câştigurile acumulate din trimestrele anterioare ale anului şi totalizând o reducere nesemnificativă de -0,4% de la începutul anului.
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 12:52
Indicele EFG Eurobank: Preţurile locuinţelor au ajuns la nivelul de acum şase ani

„Indicele a atins în prezent cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, situându-se uşor mai jos decât nivelul trimestrului III din 2006. Reducerea totală a preţurilor înregistrată anul acesta este cea mai mică de după 2008 şi arată o îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă şi o stabilizare a preţurilor în raport cu anii precedenţi”, se arată în raportul citat.

Dintre zonele capitalei, Bucureşti Centru şi-a menţinut poziţia de frunte la nivel naţional, preţurile imobilelor continuand să crească în timpul trimestrului (1,2%) şi înregistrându-se o performanţă pozitivă de 7,9% în 2012. Bucureşti Periferie menţine, de asemenea, o performanţă pozitivă de 1,2% pe parcursul anului în ciuda pierderilor de -3,3% înregistrate în ultimul trimestru.

Judeţul Ilfov înregistrează printre cele mai mari pierderi agregate pe termen scurt, mediu şi lung, care se pot compara numai cu cele observate în Muntenia. Preţurile apartamentelor au crescut în Bucureşti (4,8%) şi la nivel naţional (1%) pe tot parcursul anului. Preţurile proprietăţilor noi au scăzut în ultimul trimestru. În timpul primelor trei trimestre ale anului 2012, aceastea au totalizat o creştere semnificativă (7,2%) în Bucureşti, dar o scădere (-9,4%) la nivel naţional. Preţurile proprietăţilor vechi s-au menţinut relativ stabile.

Regiunile cu cea mai bună performanţă în 2012 sunt Vest, Sud, Centru şi Moldova, toate cu o creştere pozitivă, în timp ce Muntenia, Bucureşti şi Ilfov şi Nord au înregistrat o performanţă negativă nu numai pe parcursul anului, dar şi ca medie în ultimii 5 ani.

La nivel de municipiu, Craiova, Constanţa, Braşov, Timişoara, Cluj-Napoca, Galaţi şi Iaşi au înregistrat o creştere pozitivă de la începutul anului, de la un minim de 0,9% până la un maxim de 6,9%, în ciuda volatilităţii performanţei înregistrate în ultimul trimestru, sugerând o previziune de piaţă pozitivă pentru pieţele urbane regionale. În timpul ultimului trimestru, valoarea indicelui pentru oraşele importante din România, în afară de capitală, s-a menţinut aproape stabilă, cu excepţia municipiului Oradea.

„Evoluţia indicilor înregistraţi în ultimul trimestru indică faptul că momentul de inflexiune al pieţei rezidenţiale nu s-a concretizat încă într-o tendinţă stabilă. Diverse condiţii interne şi externe au generat un impact semnificativ asupra nivelurilor de preţuri în al treilea trimestru din 2012. Printre alţi factori, situaţia economică externă complicată, vara politică extrem de tulbure din România şi înrăutăţirea indicatorilor economici generali ai ţării (mai cu seamă, creşterea indicelui preţurilor de consum înregistrată în septembrie) au avut toate impact asupra nivelurilor preţurilor şi asupra posibilei stabilizări a indicilor”, se mai arată în raportul EFG. 

Cu toate acestea, nivelul general al indicilor înregistraţi de la începutul anului arată o majorare a preţurilor în zonele urbane şi a indicelui de apartamente la nivel naţional, cu scăderi limitate în afara oraşelor mari. Majorările de preţ din oraşele mari în anul 2012 au reuşit, într-o oarecare măsură, să compenseze scăderile, ducând la preţuri aproape stabile pentru România, o îmbunătăţire clară a condiţiilor de piaţă în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...