Industria auto din România acuză lipsa de predictibilitate fiscală și legislativă

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) atrage guvernului atenția asupra efectelor potențialelor modificări fiscale și legislative.
Robert Stan - joi, 31 aug. 2023, 10:53
Industria auto din România acuză lipsa de predictibilitate fiscală și legislativă

Conform oficialilor ACAROM – organizație a industriei auto din România care înglobează companii cu peste 200.000 de locuri de muncă directe, o cifra de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro și 29% din exporturile țării – asociația „a luat act cu îngrijorare de intenția Guvernului României de a introduce noi măsuri fiscale”.

Cei de la ACAROM atrag atenția că sectorul auto a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani – mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criză semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adăugând o povara imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon.

„Considerăm că această revoluție tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirmă poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european. Desigur, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, notează ACAROM adăugând și că „lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto național, ducând la renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României că posibilă destinație pentru proiecte noi și implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă”.

Într-un mediu economic volatil, atât la nivel European cât și la nivel național, orice schimbare neprevăzută în legislația fiscală va conduce automat la dezechilibre macroeconomice, iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranță efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvoltare a companiilor, susține ACAROM.

„Considerăm că numai având un dialog deschis, corect, cu autoritățile naționale, putem contribui efectiv și eficient la creșterea economică, la creșterea gradului de competitivitate și la dezvoltarea durabilă a României și rămânem deschiși participării în cadrul unui astfel de dialog”, încheie oficialii asociației.

Citește și:
– Nouă creștere a pieței auto din România: În iulie înmatriculările s-au majorat cu 12,65%
– Adrian Sandu (ACAROM): Industria auto – circa 12% din PIB și 29% din export

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...