Industria cărnii nu este profitabilă, chiar dacă a depăşit efectele crizei – studiu Coface

Industria cărnii din România a reuşit să depăşească efectele crizei, însă trebuie să mai "lucreze" la profitabilitate, arată un studiu sectorial Coface, publicat miercuri.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 20:34
Industria cărnii nu este profitabilă, chiar dacă a depăşit efectele crizei - studiu Coface

După patru ani consecutiv în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa de ansamblu a activităţii în favoarea dezvoltării comerciale şi menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 se continuă evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor, sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri). Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arată studiul.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii şi-au desfăşurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde lei şi 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4%, comparativ cu anul anterior.

„Restabilirea profitabilităţii, reuşită pe parcursul ultimului an financiar, nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflectă şi în analiza situaţiilor bilanţiere şi a indicatorilor financiari calculaţi pe baza lor. Astfel, doar 50 de companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Aproximativ 40% dintre companiile ce activează în acest sector au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, în condiţiile în care sectorul, la nivel consolidat, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net”, arată studiul Coface, remis AGERPRES.

Coface România a analizat un eşantion relevant de 127 de companii care îşi desfăşoară activitatea în industria cărnii şi care generează aproximativ 85% din totalul cifrei de afaceri înregistrate la nivelul întregului sector. S-a constatat că 57% dintre companii prezintă un risc de insolvenţă peste medie, una din 4 companii încadrate în această categorie înregistrează un risc ridicat, iar 35% dintre companii efectuează plăţile foarte lent sau nu respectă condiţiile contractuale.

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...