Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au scăzut cu 1,5% în octombrie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un avans de 7,2%), în timp ce analiştii estimau un declin de 2%, scrie Agerpres.
Excluzând comenzile mari, în octombrie comenzile industriale au crescut cu 0,1% faţă de luna precedentă. Un indicator mai puţin volatil arată că în perioada august-octombrie 2024 comenzile industriale au crescut cu 2,7% faţă de precedentele trei luni.
„Deşi există speranţe că perioada cea mai grea cu care s-a confruntat industria s-a încheiat, este puţin probabilă reducerea capacităţii. De asemenea, nu este sigur dacă şi când un nou Guvern german va veni în sprijinul industriei”, a declarat Alexander Krueger, economist şef la banca Hauck Aufhaeuser Lampe. După colapsul de luna trecută al coaliţiei guvernamentale, Germania va avea alegeri în 23 februarie.
Comenzile interne au scăzut cu 5,3% iar cele externe au crescut cu 0,8% în octombrie, comparativ cu luna precedentă. De asemenea, comenzile din zona euro au înregistrat un declin de 7,6% iar cele din afara regiunii au urcat cu 6,3%, conform Destatis. Creşterea economiilor din zona euro se bazează mai mult pe sectorul serviciilor în prezent, şi prin urmare nu ajută industria germană, susţine Thomas Gitzel, economist şef VP Bank.
Soarta industrie germane a devenit o sursă majoră de îngrijorare după declinul din ultimele luni, datele S&P Global indicând contractarea sectorului din 2022. Deşi scăderea vine pe fondul cererii externe slabe şi al costurilor ridicate de împrumut, problemele structurale – deficitul de angajaţi calificaţi şi costurile ridicate cu energia – sunt din ce în ce mai mult scoase în evidenţă. Aceste deficienţe au efect mai ales în sectorul auto, motorul de creştere al economiei în trecut, unde firme ca Volkswagen AG încearcă să-şi reducă costurile, pe fondul tranziţiei dificile către vehiculele electrice (EV).
Poziţia competitivă a Germaniei s-a înrăutăţit, iar avansul de pe pieţele externe nu a furnizat un impuls pentru creşterea economică, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Industria este sub o presiune semnificativă pentru a se adapta la modificarea condiţiilor structurale, atât pe plan intern cât şi extern”, a apreciat miercuri preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.
Anul trecut, Germania a avut cea mai slabă performanţă în rândul economiilor din G7. De asemenea, Germania are cea mai mare pondere a exporturilor în PIB, în G7, şi este puternic dependentă de comenzile externe, a explicat Thomas Gitzel.