Studiu de impact: 220 de mari companii nu vor mai plăti certificate verzi. Ce economii fac la factură

Studiul de impact arată că industria ar fi scutită de plata a aproape 100 de milioane de euro anual, subvenţie pentru energie verde,  beneficiari fiind un număr de 226 de companii ce consumă 20% din energia produsă în România. 
Economica.net - vin, 21 mart. 2014, 22:04
Studiu de impact: 220 de mari companii nu vor mai plăti certificate verzi. Ce economii fac la factură

Un număr de 226 de companii, cu un consum de aproape 9 TWh, ar urma să fie scutite de plata a 85%  din contravaloarea certificatelor verzi, pentru patru ani, potrivit unei Hotărâri de Guvern ce aşteaptă doar girul Comisiei Europene pentru a deveni lege. Potrivit unor surse din piaţă, acest accept ar putea veni, cel mai devreme, peste 2-3 luni.

Proiectul de lege beneficiază şi de un studiu de impact, comandat Mercury Research de către Alro Slatina, care prezintă succint domeniile de activitate din care provind companiile eligibile pentru această schemă de ajutor de stat, precum şi principalele efecte ale aplicării sale.

Puteţi vedea aceste domenii, şi codurile CAEN aferente, în documentul ataşat.

Potrivit studiului, impactul acestui ajutor de stat în economie ar fi de aproape 100 de milioane de euro anual pentru industriaşii vizaţi, reprezentând un consum de 7,6 TWh.

Reprezentanţii marilor industrii din România, în frunte cu Alro, cer, în cor, ajutor de stat pentru că au costuri din ce în ce mai mari cu energia şi devin necompetitivi pe piaţă. Alro şi Arcelor Mittal spun că au plătit, anul trecut, doar pe certificate verzi, 40, respectiv, 15 milioane de euro. Ambele companii au terminat anul pe minus, combinatul din Galaţi înregistrând al cincilea an consecutiv de pierderi, şi ameninţă cu concedieri şi chiar închideri de capacităţi.

Pe larg, despre Proiectul de Lege ce vizează exceptarea fabricilor de la plata certificatelor verzi, aici

Consumul de 9 TWh al fabricilor eligibile pentru acest ajutor de stat reprezintă 20% din consumul total estimat al României, pentru acest an, estimat de ANRE la 45 TWh.

Guvernul, în frunte cu premierul Ponta, şi-a exprimat intenţia ca statul să ajute industria să supravieţuiască, în condiţiile costurilor din ce în ce mai ridicate cu energia, şi a anunţat măsuri suport atât în domeniul energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

În ceea ce priveşte gazele naturale, se ia în calcul posibilitatea ca scumpirea de 5%, din 1 aprilie, pentru consumatorii industriali de pe piaţa reglementată să fie ultima, iar marii consumatori industriali să poată trece pe zona de piaţă liberă.

Click aici pentru a vedea documentul la dimensiune maximă

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să o finalizeze anul acesta
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să ...
Exemplu bun de mobilizare pe secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, anunță miercuri secretarul de stat în Transporturi ...
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei ţări ...
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 Afumați – Pantelimon din A0 Nord avansează, anunță miercuri Cristian Pistol, ...