Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare pe termen lung, sectorul poate deveni un motor al economiei – Deloitte

Incertitudinea continuă să domine industria HoReCa la mai bine de un an de la debutul pandemiei COVID-19 iar pe termen lung este nevoie de măsuri de relansare pentru acest sector ce poate constitui un motor al economiei în anii care urmează, se arată într-un material de opinie realizat de Camelia Malahov, director Taxe Directe, şi Anca Preda, consultant senior Taxe Directe, Deloitte România.
AGERPRES - lun, 26 apr. 2021, 11:44
Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare pe termen lung, sectorul poate deveni un motor al economiei - Deloitte

„După mai bine de un an de la debutul pandemiei de COVID-19, incertitudinea continuă să domine această industrie (HoReCa, n.r.). Pe termen scurt, cel mai important este ca aceşti contribuabili să poată încasa cât mai repede ajutoarele de care au nevoie; pe termen mediu, este nevoie de predictibilitate în ceea ce priveşte starea industriei în raport cu pandemia, iar pe termen mai lung trebuie avute în vedere măsuri de relansare pentru acest sector ce poate constitui un motor al economiei în anii care urmează”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Potrivit consultanţilor, sectorul ospitalităţii (HoReCa) este un pilon important al economiei româneşti, care contribuie cu aproape 5% la produsul intern brut şi asigură mai bine de 4% din totalul angajaţilor cu contract individual de muncă. Sectorul este unul dintre domeniile care au fost şi continuă să fie puternic afectate de pandemia de COVID-19. Măsurile adoptate de stat în sprijinul acestui sector anul trecut au fost bine-venite, dar experienţa altor ţări arată cum ar putea fi acestea îmbunătăţite, precizează reprezentanţii Deloitte România.

Materialul aminteşte, astfel, de scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa, facilitate care operează până la finalul primului semestru din anul 2021. Impozitul este în sumă fixă şi nu este influenţat de cifra de afaceri.

„O altă măsură adoptată de stat în 2020 a fost acordarea şomajului tehnic pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie (5.429 de lei în 2020) pentru fiecare angajat. Măsura a vizat toate sectoarele afectate, nu doar HoReCa.

Totodată, au fost acordate bonificaţii la plata impozitului anual şi a taxei lunare pe clădiri pentru imobilele folosite în activitatea economică proprie sau închiriate, precum şi reduceri de la aceste dări pentru spaţiile în care funcţionau restaurante şi hoteluri. În prezent, contribuabilii din HoReCa pot accesa schema de ajutor de stat care presupune acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19. Prin această măsură, contribuabilii ar urma să primească o compensaţie pentru diminuarea cifrei de afaceri în anul 2020, însă sunt obligaţi să îşi menţină activitatea pentru 12 luni, respectiv 24 de luni (dacă valoarea grantului depăşeşte 200.000 euro). Această măsură este benefică, dar întârzierea eliberării fondurilor (până la data de 30 iunie 2022) ar putea pune în dificultate şi mai mare anumiţi jucători din această industrie”, se mai arată în documentul citat.

În continuare, materialul oferă şi exemple din alte state europene care au acordat sprijin pentru HoReCa.

Astfel, Austria a implementat o schemă de ajutor prin care companiile care au înregistrat scăderi drastice ale cifrei de afaceri în perioada pandemiei, comparativ cu anul 2019, îşi pot acoperi până la 90% din costurile fixe.

De asemenea, Franţa a instituit un fond de solidaritate pentru sprijinirea micilor afaceri, ce constă în acordarea unei sume de bani limitate, scutite de orice fel de impozite şi contribuţii.

Spania a adoptat „planul de întărire”, care are ca obiectiv sprijinirea restaurantelor şi a barurilor care au suferit din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Printre măsurile prevăzute de acest plan se numără obligarea proprietarilor de clădiri să scadă chiria pentru societăţile din HoReCa prin negocierea individuală a contractelor, arată Camelia Mahalov şi Anca Preda. Planul de întărire spaniol prevede şi accesul la finanţare prin prelungirea termenului pentru rambursarea împrumuturilor susţinute de Institutul de Credit Oficial (ICO) de stat, de la cinci la opt ani, iar perioada de graţie s-a mărit de la unu la doi ani.
Ministrul Muncii, Ocupării Forţei de Muncă şi Economiei Sociale şi Solidare din Luxemburg a anunţat că afacerile vulnerabile din sectorul ospitalităţii, managementului evenimentelor şi turismului vor primi compensaţii sub formă de şomaj parţial pentru 50% din orele de muncă, cu condiţia ca niciun angajat să nu fie concediat până în iunie 2021.

De asemenea, de la începutul anului 2021, întreprinderile din HoReCa pot solicita rambursarea şi/sau anularea avansurilor fiscale pentru ultimele două trimestre din 2020 şi/sau primele două trimestre din 2021.

În Marea Britanie, întreprinderile din sectorul ospitalităţii au dreptul la o subvenţie unică în numerar de până la 25.000 de lire sterline de la consiliul local din zona în care îşi desfăşoară activitatea. Totodată în august 2020, a fost implementată schema de ajutor numită „Mănâncă pentru a ajuta”, menită să sprijine redeschiderea întreprinderilor din industria HoReCa după perioada de blocaj ca urmare a pandemiei, prin care guvernul britanic a oferit o reducere de 50% din costul alimentelor şi/sau al băuturilor nealcoolice consumate la întreprinderile participante din întreaga ţară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea unor active ale Peeraj Brands International de către Shoebox Product
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea unor active ale Peeraj Brands International de către Shoebox Product
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Shoebox Product S.R.L. intenționează să preia activele privind comercializarea de încălțăminte sub marca Skechers, care aparțin......
Fondurile americane de pensii susțin finațarea războiului pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei – Bloomberg
Fondurile americane de pensii susțin finațarea războiului pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei – Bloomberg
Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru a umple cuferele Kremlinului şi a-şi finanţa războiul ...
Un sfert din consumul de energie al României vine din import în această seară, ca urmare a avariei de la Cernavodă, survenită într-un moment în care eram oricum în deficit
Un sfert din consumul de energie al României vine din import în această seară, ca urmare a avariei de la Cernavodă, ...
În seara zilei de vineri, sistemul energetic românesc funcționează cu energie din import la o putere de 2.000 MW, ca ...
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Producătorul de automobile electrice Zeekr analizează posibilitatea de a produce vehicule la uzinele europene care au legătura ...