Sorin Faur, expert HR: Industria locală de outsourcing va mai creşte în următorii trei ani, dacă nu ne vom confrunta cu o nouă criză economică

"Cât timp ne menţinem cu salariile din outsourcing substanţial sub piaţa europeană, salarii care şi ele au crescut urmare a competiţiei pentru talente, şi cât timp avem încă un bazin demografic potrivit, capitol la care toate studiile arată că România, din păcate, nu stă bine, urmare a natalităţii scăzute, piaţa va continuă să crească. Dacă nu ne vom confrunta cu o nouă criză economică, piaţa locală de outsourcing mai creşte cel puţin în următorii trei ani", a spus pentru Economica expertul în Resurse Umane Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR.
Cristina Şomănescu - lun, 20 mai 2019, 04:57
Sorin Faur, expert HR: Industria locală de outsourcing va mai creşte în următorii trei ani, dacă nu ne vom confrunta cu o nouă criză economică

România e una dintre cele mai atractive şi competitive destinaţii din lume pentru companiile din outsourcing, potrivit clasamentului Where in the World? Business Process Outsourcing (BPO) & Shared Service Location Index, realizat de Cushman & Wakefield’s, unul dintre cele mai reprezentative indexuri de profil din lume. 

Peste 60.000 de oameni lucrează în piaţa românească de outsourcing, iar numărul lor continuă să crească, conform planurilor de investiţii anunţate, pentru 2019, de jucătorii mari din piaţă.
Sorin Faur, expert cu peste 18 ani experienţă în Resurse Umane şi fondatorul companiei de consultanţă în resurse umane Academia de HR, vorbeşte, într-un interviu acordat publicaţiei Economica, despre noile tendinţe din piaţa românească de outsourcing şi ne spune cât timp ţara noastră ar mai putea fi o destinaţie atractivă pentru investitorii din această industrie.

Outsourcing-ul se referă la procesul de externalizare a unor procese interne ale companiilor. Categoriile principale de outsourcing sunt: Business Process Outsourcing (BPO) şi Shared Services, iar activităţile externalizate sunt cele de call-center, IT, customer support, suport tehnic, payroll, logistică şi servicii de distribuire.

Economica: Ce tendinţe s-au cristalizat în ultimii trei ani pe piaţa locală de outsourcing?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Piaţa locală de outsourcing s-a maturizat mult în ultimii ani, atât prin numărul tot mai mare de persoane care au ajuns să lucreze în acest domeniu, cât şi de partea companiilor care şi-au consolidat procedurile interne, politicile de personal, oferta de valoare către candidaţi. Ce este interesant este că, deşi se caută în continuare foarte mulţi oameni pe zona de call-center şi centre suport şi help desk, customer care, telesales, foarte mult în ultimii trei ani s-a dezvoltat zona de outsourcing în IT, firme care dezvoltă software la comandă pentru clienţii lor. Pe de o parte, pentru că este penurie extremă de IT-işti şi nu oricine îşi mai permite să îi angajeze pe baze permenente, pe de alta pentru că suntem în plin proces de transformare digitală, iar nevoile de servicii şi produse de IT sunt la maximum. Firmele de outsourcing în IT vor continuă să crească, în ipoteza că vor găsi oameni suficienţi şi pe măsura comenzilor.

Economica: Mai este România o destinaţie atractivă pentru companiile internaţionale din outsourcing? De ce?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Da, România încă este o destinaţie atractivă, în ciuda faptului că salariile au crescut în ultima perioadă, atât ca urmare a creşterii salariului minim pe economie, cât şi ca urmare a războiului pentru talente, relaţia dintre cerere şi ofertă a condus la majorarea salariilor în competiţia dintre companii. Totuşi, salariul din România rămâne în continuare şi de patru ori mai mic decât cel oferit pentru poziţii similare în pieţele dezvoltate, astfel încât a fost şi încă mai este marjă de creştere. Industria de outsourcing este ofertantă mai ales pentru proaspeţii absolvenţi care, dacă ştiu bine o limbă străină sau mai multe, sunt cu uşurinţă introduşi în programe de pregătire şi formare specifice, aşa că nu sunt necesare alte competenţe. În rest, suntem în Europa, românii încă sunt buni vorbitori de limbi străine, avem o infrastructură de internet foarte bună, rămânem în cărţi.

Economica: Cât timp estimaţi că industria locală de outsourcing va creşte mizând pe forţa de muncă ieftină, formată preponderent din studenţi şi tineri absolvenţi de facultate, şi fluctuaţie mare de personal?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Este greu să precizăm un orizont clar de timp: relaţia dintre cerere – ofertă şi condiţiile macro-economice dictează stabilitatea acestei industrii. Cât timp ne menţinem cu salariile substanţial sub piaţa europeană, salarii care şi ele au crescut urmare a competiţiei pentru talente, şi cât timp avem încă un bazin demografic potrivit, capitol la care toate studiile arată că România, din păcate, nu stă bine, urmare a natalităţii scăzute, piaţa va continuă să crească. Dacă nu ne vom confrunta cu o nouă criză economică, vorbim oricum cel puţin de următorii trei ani.

Economica: Ce s-a schimbat, în ultimul an, în privinţa criteriilor funcţie de care investitorii din outsourging decid dacă deschid birouri în ţara noastră?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Costurile salariale reprezintă, nu au cum să nu reprezinte, unul dintre cele mai importante criterii, da, arătam mai devreme că în continuare suntem în cărţi din acest punct de vedere, chiar dacă au crescut salariile şi la noi. Alte criterii sunt însă la fel de importante, printre care următorul pe listă este existenţa unei mase critice de potenţiali candidaţi. Contează foarte mult şi gradul de dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii, unde stăm bine, faptul că suntem ţară membră a UE, fapt ce vine cu o serie de avantaje legislative, contează inclusiv faptul că s-a creat o cultură specifică în piaţă şi o disponibilitate pentru astfel de posturi şi companii: candidaţi înţeleg despre ce este vorba şi se vad lucrând în outsourcing.

Economica: Cum s-au schimbat, în ultimii trei ani, profilurile de candidaţi căutate de angajatorii din outsourcing?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: O schimbare notabilă este că, odată cu maturizarea industriei şi crearea verticalelor specifice, avem astăzi linii de evoluţie profesională care sunt motivante inclusiv pentru talente de top, oameni care altfel nu şi-ar fi dorit să lucreze în acest domeniu. Domeniul în sine este acum recunoscut şi face suficient de mulţi bani pentru a deveni o destinaţie.

Economica: Care sunt dificultăţile cu care se confruntă companiile care caută să angajeze oameni în această industrie?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Dificultăţile recrutorilor ţin de faptul că nu vin suficienţi candidaţi din urmă şi vor veni tot mai puţini, urmare a declinului demografic. Cei care vin sunt tot mai demotivaţi, urmare a schimbărilor profunde care se petrec în ceea ce priveşte înţelegerea conceptului de muncă (munca în sine se transformă, toţi vor sau cel puţin tind către joburi cu sens şi unde îşi pot afirma potenţialul creativ. Migraţia românilor continuă, şi odată cu părinţii uneori pleacă şi copiii; competiţia pentru talente este mai acerbă ca oricând, nu doar outsourcing-ul are nevoie de personal, ci mai toţi angajatorii. Recrutarea devine tot mai mult o activitate de marketing şi de „vânzare”, în care „produsul” este compania şi jobul, care trebuie să fie atractive, şi asta nu este întotdeauna uşor. Brandul de angajator devine tot mai important, dar necesită ani de zile pentru a fi construit, războiul pentru talente va fi câştigat de cei mai vizibili şi prezenţi în piaţă.

Economica: De ce e în continuare avantajoasă pentru industria locală de outsourcing fluctuaţia mare de personal?

Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Nu aş zice că este avantajoasă fluctuaţia de personal pentru industria de outsourcing şi, în general, pentru nicio industrie. Este, într-adevăr, un fenomen cu care se confrută, o parte din motive sunt obiective. De exemplu, având în vedere că este o industrie care lucrează preponderent cu studenţi şi proaspăt absolvenţi, este o industrie care implicit se confruntă cu instabilitatea, indecizia, incertitudinile şi căutările fireşti ale vârstei. Pentru mulţi, jobul în outsourcing este primul job, nu prea ştiu la ce să se aştepte, mulţi nu prea ştiu dacă li se potriveşte, sunt alţii care vor doar un job de entry, unde să acumuleze experienţă, venind de la început cu gândul că într-un an – doi vor pleca. Alte motive ţin de concurenţa acerbă pentru acest tip de candidaţi, atât între firmele de outsourcing, cât şi, în general, în piaţa de joburi, multinaţionalele şi nu numai, caută mult tineri cu potenţial, vorbitori de limbi străine, deştepţi şi adaptabili.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...