1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Industria prelucrătoare a contribuit cel mai mult la creşterea cu 2,7% a producţiei industriale, în primele 10 luni

Producţia industrială a crescut, în primele 10 luni din 2015, cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, ca urmare a activităţii în creştere consemnată în industria prelucrătoare şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, date luni publicităţii.

14 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a majorat cu 3,2%, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+3,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,9%). Pe de altă parte, industria extractivă a înregistrat o scădere de 10,6%, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, în primele 10 luni ale anului, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,7%, ca efect al creşterii industriei prelucrătoare (+3,2%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%). Industria extractivă a înregistrat, în schimb, un recul de 11,1%.

La nivelul lunii octombrie 2015, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 1,2%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,1%) şi a industriei prelucrătoare (+0,7%). Industria extractivă a scăzut cu 3,3%.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1% faţă de luna septembrie 2015, ca urmare a diminuării activităţii tuturor sectoarelor industriale: industria extractivă (-3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,8%) şi industria prelucrătoare (-0,3%).

Datele INS relevă, totodată, că faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a rămas la acelaşi nivel. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industriei prelucrătoare au crescut cu 3,3%, respectiv cu 0,6%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 22,7%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în octombrie 2015 comparativ cu octombrie 2014, cu 2,8%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%) şi industriei prelucrătoare (+2,7%).

La polul opus s-a situat industria extractivă, cu o scădere a activităţii de 19,8%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO