Industria românească a produs cu 0,6% mai puţin în aprilie, după un avans de peste 10% în martie – INS

Economica.net
14 06. 2017
uamt_injectare_plastic_68594768594_95557900

În primele trei luni, producţia industrială a urcat cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, scrie News.ro.

Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în aprilie cu 0,7% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,8%, iar industria extractivă a trecut pe plus, înregistrând în aprilie un avans de 2,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.

Afacerile din industrie au crescut în aprilie cu 1,2%

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în aprilie cu 1,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după ce a accelerat în martie la 14,4%, cel mai mare ritm din martie 2014, în special ca urmare a majorării semnificative a afacerilor din industria energetică, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în primul trimestru cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aprilie, cea mai mare creştere a fost înregistrată în industria energetică (+27,3%), în timp ce industria extractivă a revenit pe plus, cu un avans de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe mari grupe industriale, industria bunurilor de capital a crescut cu 3,8%, industria bunurilor intermediare a scăzut cu 1,5%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un minus de 3,7%, iar industria bunurilor de uz curent a coborât cu 3,9%.

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în 2016 cu 4,7% faţă de 2015, ritm dublu faţă de cel înregistrat în anul precedent.

Firmele din industria de prelucrare au primit în aprilie comenzi noi mai mari cu 4,6%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat cea mai mare cerere

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în aprilie, comenzi noi mai mari cu 4,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 18,9% în luna martie, în principal ca urmare a cererii mai mari înregistrate de firmele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în primul trimestru, comenzi noi mai mari cu 12,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aprilie, principalul avans a fost înregistrat de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,7%) şi de sectorul bunurilor intermediare (+7,1%).

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna aprilie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 4,6%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,7%), industria bunurilor intermediare (+7,1%) şi industria bunurilor de capital (+4,5%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 5,5 %”, se precizează în raportul INS.

În 2016, comparativ cu 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 7,3%, ritm dublu faţă de cel de 3,6% înregistrat în 2015, faţă de 2014.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare.