Industria noastră încă mai produce. Iată autobuzul, tramvaiul şi excavatorul românesc

România încă are produse industriale care pot concura firmele din Vest. Firme cu capital integral românesc pot, şi fac, produse care sunt la nivel de secol 21
Florin Cojocaru - Dum, 01 dec. 2013, 09:51
Industria noastră încă mai produce. Iată autobuzul, tramvaiul şi excavatorul românesc

Nu toate produsele industriale româneşti au dispărut în cei 23 de ani de după Revoluţie. România mai produce înca, prin capacitatea unor firme cu acţionariat românesc, utilaje sau mijloace de transport auto. Pentru a ne limitas doar la câteva exemple putem lua în considerare excavatorul românesc făcut de Promex Brăila pentru gigantul olandez Hencon, autobuzul Roman Braşov şi tramvaiul Imperio făcut la Arad, pe o licenţă Siemens.

Autobuzul Urban Crosstownm, producţie Uzinele Roman Braşov, s-a lansat în producţie în 2008, are motorizare EURO 5, podea total coborâtă, caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Are o capacitate totală de 91 de persoane, pe scaune şi în picioare şi atinge o viteză maximă de 80 de km/h. Autobuzul are şi o variantă cu podea joasă. Preţul de catalog este de 120.000 de euro. Roman Braşov nu a reuşit, până acum, să vândă vreo unitate la niciuna dintre municipalităţile din ţară. Primăriile preferă fie second-handuri ieftine, fie produse consacrate, şi mai scumpe, de la concerne mari vestice. Doar câteva bucăţi au fos vândute firmelor ce fac transport de pesoane în străinătate.

La Uzinele Roman Braşov se mai produc camioane, autovehicule speciale pentru diverse industrii şi tractoare.

În ultimii ani fabrica a fost susţinută de contractele cu Pentagonul pe autovehicule militare. De la jumătatea acestui an, contractul a fost pierdut, aşa că uzina braşoveană are un viitor incert.

Fabrica Roman Braşov a fost cumpărată în 2003 de omul de afaceri Ion Neculaie, unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 80 de milioane de euro. Neculaie deţine şi clubul de fotbal FC Braşov.

România are, după mulţi ani, un excavator conceput în ţară capabil a se lupta cu firmel mult mai cunoscute ca Caterpillar, John Deere, New Holland sau Komatsu. S 700 al Promex Brăila a fost finalizat la jumătatea anului trecut fiind primul excavator pe care fabrica brăileană l-a montat după o pauză de 8 ani. Proiectul a fost unul mixt, pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda pentru a i se muta componentele electronice. Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Pentru România este, cel puţin deocamdată, prea scump.

Pentru Promex, S 700 reprezintă şansa de a reporni activitatea pentru că acum fabrica merge la cota de avarie. Vânzările de utilaje pentru construcţii,  industria metalurgică  sau cea navală sunt foarte mici pentru că producători din afară au acaparat piaţa.

Promex este, din 2003, parte a grupului industrial românesc Uzinsider laolaltă cu alte fabrici precum Comelf Bistriţa ori 24 Ianuarie Ploieşti. Promex este singurul producător de excavatoare din ţară. Potrivit prezentării de pe pagina oficială de internet, compania brăileană mai poate produce utilaje pentru construcţii, dragline, cilindri, roţi dinţate sau utilaje navale.
Hencon este o companie olandeză producătoare de echipamente pentru industria grea cu o prezenţă în Europa, Asia şi Africa. Are clienţi giganţi precum BHP Billiton, Alcoa, Rio Tinto, Rusal sau Alro.

Un tramvai precum în marile oraşe ale Europei, cu toate standardele cerute de UE, dar mult mai ieftin decât produse Siemens, Skoda sau Bombardier. Şi, mai mult, fabricat în România. Este vorba de Imperio, tramvaiul pe licenţă Siemens, pe care îl face Astra Vagoane Călători din Arad, în parteneriat cu Atelierele Centrale RATB din Bucureşti.

Tramvaiul are podea joasă coborâtă pe totată lungimea, uşă dublă în faţă, aer condiţionat şi un consum redus de energie electrică. Preţul lui este de circa 1,5 milioane de euro, mai puţin cu un milion de euro faţă de un Siemens ce circulă în Germania, deşipractic este acelaşi tramvai. Astra Vagoane Călători vrea să-l vândă Primăriilor din marele oraşe din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...