Industria tutunului cere adoptarea cât mai rapid în România a unei directivei a UE privind produsele tabacice

Cei trei mari producători de ţigarete din România - Japan Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris Trading - au adresat o scrisoare premierului Dacian Cioloş, în care reafirmă poziţia lor faţă de necesitatea transpunerii cât mai rapid în România a Directivei 2014/40/UE privind produsele din tutun, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 29 ian. 2016, 19:10
Industria tutunului cere adoptarea cât mai rapid în România a unei directivei a UE privind produsele tabacice

Directiva europeană stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun. Între acestea se numără ţigările, tutunul destinat rulării în ţigarete, tutunul de pipă, ţigările de foi, trabucurile, produsele din tutun care nu se aprind, ţigarile electronice şi produsele pe bază de plante pentru fumat.

Documentul UE interzice ţigările şi tutunul destinat rulării în ţigarete care conţin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în ţigări şi tutunul destinat rulării în ţigarete, stabileşte obligativitatea prezenţei avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun şi produse din tutun. Avertismentele de sănătate (imagine şi text) trebuie să acopere 65 % din faţa şi spatele pachetelor de ţigări şi de tutun destinat rulării în ţigarete, stabileşte dimensiuni minime pentru avertismente şi elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

De asemenea, interzice toate mesajele promoţionale şi înşelătoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun, le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului şi produselor din tutun, stabileşte cerinţe de calitate şi de siguranţă pentru ţigările electronice de consum şi obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piaţa UE.

Cele trei companii fac o trecere în revistă a documentelor şi acţiunilor întreprinse pentru sprijinirea implementării directivei europene.

În documentul remis, vineri, AGERPRES, principalii producători fac referire la ‘Adresele oficiale pe care industria tunului le-a transmis autorităţilor în cursul celor 18 luni de la adoptarea Directivei europene, prin care ‘în mod transparent repetat şi constant’ aceştia au ‘semnalat necesitatea transpunerii cât mai rapide pentru a exista timp de conformare a producţiei’

Companiile reamintesc demersurile din ‘9 aprilie 2014 (Ministerele Sanătăţii-MS, Economiei-MEC, Finanţelor-MFP, Agriculturii-MAgri), 17 septembrie 2014 (Cancelaria Premierului), 6 ianuarie 2015 (MS, MEC, MAE, MFP, MAgri, ANPC), 27 ianuarie 2015 (Primului-ministru, MS, MEC, MAE, MFP, MAgri), 8 iunie 2015 (MS, MEC, MAE, MFP, MAgri, MAI, Consiliul Concurenţei, ANAF), 20 iulie 2015 (Ministerul Sănătăţii), 23 iulie 2015 (Primului-ministru, MS, MEC, MAE, MFP, MAgri), 24 iulie (Primului-ministru), 21 septembrie 2015 (MS, MEC, MAE, MFP, MAgri), 20 octombrie 2015 (Comitetul Interministerial), 3 decembrie 2015 (Comitetul Interministerial), 18 decembrie 2015 (Ministerului Sănătăţii), 7 ianuarie 2016 (Comitetul Interministerial), 3 decembrie 2015 (Comitetul Interministerial), 27 ianuarie 2016 (Primului-ministru şi Comitetului Interministerial); – Comunicatele de presa în care am atras atenţia public asupra consecinţelor întârzierii procesului de transpunere a Directivei 2014/40/UE (septembrie, noiembrie 2015 şi ianuarie 2016)’.

De asemenea, JTI, British American Tobacco şi Philip Morris Trading arată că în urma demersurilor lor au primit răspunsuri de la instituţiile ‘membre în Comitet interministerial (MFP – 23 septembrie 2015, MS – 6 octombrie 2015, MAE – 3 noiembrie 2015, MAgri – 5 noiembrie 2015, MAI – 16 noiembrie 2015, MFP – 10 decembrie 2015); răspunsul prin care, în luna august 2015, Ministerul Sănătăţii se angajează să finalizeze proiectul de lege cel târziu la 15 octombrie 2015 arătând că nu poate face acest lucru până nu se finalizează procesul legislativ de modificare a Legii 349/2002 (MS, 14 august 2015); invitaţia pentru participare la Comitetul interministerial din data de 21 ianuarie 2016, unica întâlnire la care am fost invitaţi şi am participat, de la constituirea Comitetului interministerial’, prin HG 776/30.09.2015.

Ţinând cont de aceste documente, se arată în scrisoare, ‘considerăm că este evident faptul că industria tutunului a acţionat consecvent, în deplină transparenţă şi cu bună credinţă, dorind conformarea la data indicată de textul Directivei’, arată cele trei companii, ca reacţie la articolele de presă apărute pe această temă.

‘Întrucât la finalul reuniunii publice din 21 ianuarie a.c. Comitetul a decis redactarea unui Memorandum care să vă fie adresat, sperăm ca Executivul va găsi cea mai bună şi rapidă cale de transpunere’, subliniază scrisoarea remisă premierului, semnată de directorii de Corporate Affair ai celor trei multinaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...