„Taxele vamale ca instrument de negociere sunt greşite. Riscul unui conflict comercial global, cu consecinţe negative pentru economia mondială, este ridicat”, a afirmat Hildegard Mueller (foto), preşedintele VDA.
Şi Volker Treier, şeful departamentului de comerţ exterior al Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), susţine că potenţialele taxe vamale la maşinile importate, aşa cum au fost schiţate de Trump, ar afecta semnificativ industria auto a Germania, care „deja este pe un drum accidentat”.
Conform statisticilor VDA şi DIHK, aproximativ 13% din exporturile auto germane merg către Statele Unite, mai mult decât către orice altă ţară, în condiţiile în care producătorii şi furnizorii din industria auto a Germaniei au 138.000 angajaţi în SUA.
Marţi, Donald Trump, a anunţat că intenţionează să impună taxe vamale de „aproximativ 25%” asupra maşinilor importate în Statele Unite, acordându-şi termen până pe 2 aprilie pentru a decide dacă le va impozita.
Întrebat despre subiect într-o conferinţă de presă la Mar-a-Lago (Florida), Trump a afirmat că acestea vor fi de „aproximativ 25%”, adăugând că doreşte, totuşi, „să le acorde timp” producătorilor de automobile „ca să aibă fabricile aici” şi astfel „să nu aibă taxe vamale”.
De asemenea, taxe vamale similare ar putea fi impuse la importurile de semiconductori şi produse farmaceutice.
„O spirală a tarifelor între SUA şi UE ar avea consecinţe serioase. Protecţionismul nu este o soluţie, ci pune frână creşterii economice pe ambele părţi ale Atlanticului”, a avertizat Treier.
Directorii din industria auto au sugerat că Bruxelles-ul ar trebui să reducă taxele vamale la maşinile importate din SUA la 2,5%, de la nivelul actual de 10%, chiar dacă există taxe vamale separate de 25% la importurile de camionete.