Industrie – Cifra de afaceri a crescut cu 1,8% în primele şapte luni

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 1,8%, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - joi, 14 sept. 2023, 10:51
Industrie - Cifra de afaceri a crescut cu 1,8% în primele şapte luni

În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+2,5%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 13,7%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+11,5%), industria bunurilor de uz curent (+9,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-25,6%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,3%).

În iulie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,1%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-12,2%) şi în industria prelucrătoare (-1,7%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-42,4%) şi industria bunurilor intermediare (-3,7%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+7,8%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1%).

Potrivit sursei citate, în iulie 2023 comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe total, cu 3,9%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-5,9%) şi în industria prelucrătoare (-3,8%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria bunurilor de capital (-8,2%), industria bunurilor intermediare (-3,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,4%). Industria energetică a crescut cu 3,3%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...