Industrii înfloritoare pe timp de pandemie

Starea de pandemie, pe lângă confuzie și nesiguranță la nivel personal, a adus economia globală la un punct cel puțin riscant. Momentan este greu de estimat care o să fie consecințele pentru fiecare industrie în parte. Dar merită să menționăm că în timp ce majoritatea domeniilor au de suferit, există și industrii care au crescut la nivel economic, cu urcări impresionante la bursă.
Economica.net - mar, 07 iul. 2020, 08:51
Industrii înfloritoare pe timp de pandemie

Servicii de entertainment 

Un rezultat așteptat vine din partea companiilor care oferă servicii de entertainment online. Cum majoritatea oamenilor din întreaga lume a petrecut o bună perioadă în izolare, singurul mod de relaxare și distracție a venit din mediul online. Drept urmare, companii precum Netflix, Amazon și HBO nu au crescut doar în popularitate ci și la bursă (la o rată de 4% – 5%), ambele ajungând la un număr record de conturi plătite în primul trimestru al lui 2020. 

În aceeași situație se găsesc și furnizorii de jocuri video și aplicații. O majorare în profit s-a observat și în cazul cazinourilor online. Având în vedere că toate cazinourile stradale au fost închise în această perioadă, jucătorii pasionați de pariuri s-au mutat în online. Pe lângă nivelul de amuzament pe care jocurile de noroc ți-l promit, ele fiind disponibile și pe mobil, cazinourile online au atras pariorii și pentru că este una din opțiunile prin care poți să faci bani online de acasă.

Industria alimentară și livrarea de mâncare

Pe timpul pandemiei, accesul în afara locuinței a fost strict redus la îndeplinirea necesităților alimentare. Așa că pentru o bună perioadă de timp, mall-urile și majoritatea magazinelor au fost închise, singurele încă activând fiind supermarketurile. Funcționând aproape la același nivel ca înainte, companii precum Mega Image, Kaufland sau Carrefour au înregistrat și ele creșteri masive pe perioada pandemiei.

Dacă ne gândim la industria restaurantelor, aceasta a avut de suferit într-un mod foarte serios. Așa că deținătorii de astfel de afaceri au trebuit să regândească strategia de a funcționa pe o piață relativ închisă pentru câteva luni. O variantă a fost opțiunea de take away, dându-le clienților posibilitatea de a comanda și ridica produsele de la sediul acestora. Însă, cea mai populară modalitate de funcționare a fost dezvoltarea unui parteneriat cu o companie de livrări. Pentru că cererea a existat în continuare, tot mai multe restaurante s-au văzut forțate să facă această schimbare, pentru a putea supraviețui pe timp de pandemie. Așadar, companii precum Uber Eats, FoodPanda sau Glovo au înflorit în această ultimă perioadă. La nivel global s-a evidențiat și o mișcare în mentalitatea oamenilor vizavi de consumul de carne, în urma blocării importurilor.

Beyond Meat este o companie americană în plină evoluție, care lucrează la diferite studii pentru a scoate pe piață un produs care iese în evidență, bazat în întregime pe plante. Beyond Meat se bucură în această perioadă de o majorare a vânzărilor cu 141% față de aceeași perioadă de anul trecut. 

Domeniul medical și de wellness

Deloc surprinzător, industriile ce gravitează în aria medicală trec printr-o creștere economică spectaculoasă. Pericolul răspândit de coronavirus a împins oamenii către achiziționarea de polițe de sănătate, produse sanitare și măști de protecție. Iar acesta a reprezentat nu doar un punct de creștere a companiilor care furnizează astfel de servicii dar și momentul nașterii unor noi afaceri apărute special pentru a bifa această necesitate. Astfel, companii precum Clorox și Reckitt Benckiser, giganții produselor sanitare, au înregistrat un boom în vânzări, motiv pentru care valoarea acestora pe piață a crescut brusc. Clorox s-a bucurat de o creștere de 15% în primul trimestru al anului, în timp ce Reckitt Benckiser de un procent mărit cu 13,5%, datorat consumului mare de dezinfectant Lysol și Dettol.

În același timp, oamenii au devenit mai interesați de a menține un stil de viață sănătos, lucru ce a generat o mărire a vânzărilor în materie de echipament de fitness și programe online de sport. 

Peloton este o companie care se ocupă cu dezvoltarea de echipament de fitness, cu uz domestic iar vânzările lor s-au mărit cu 66% în ultimele luni.

Biroul de acasă

Și pentru că am menționat nevoia celor mai mulți dintre noi de a face bani de acasă, există companii care s-au ales cu beneficii în urma acestei situații. Cel mai probabil, acesta este domeniul care a crescut cel mai mult în ultimele luni. Până la această dată, o mare parte din companiile mari de pe piață au avut o atitudine complet reticentă la a le da angajaților șansa de a lucra, ocazional sau nu, de acasă. În acest caz însă, mai toate companiile au înregistrat 2 beneficii majore: productivitate mărită în rândul angajaților (în comparație cu așteptările lor) și costuri mai mici de întreținere a business-ului.

Pentru a menține nivelul de comunicare necesar activităților din fiecare companie, angajații au avut nevoie de aplicații și softuri care să-i ajute, precum Slack și Zoom. Drept urmare, Slack Technologies a adaugat în jur de 10.000 de noi utilizatori plătitori, cu o creștere de 80% față de trimestrul anterior. Zoom, compania care pune la dispoziție o aplicație de video-conferință extrem de utilă a ajuns la un număr fabulos de 300 de milioane de participanți la meeting-uri virtuale, pe zi, în timp ce a urcat la bursă cu 120%. 

Succesul companiilor, indiferent de industria în care activează, ține de comportamentul consumatorului. Modificările se întâmplă în mod normal treptat, lucru ce nu aduce schimbări dramatice în cursul evolutiv al acestora. Dar în cazul unui eveniment major, ce are loc pe plan internațional, precum pandemia Corona-19 care a lovit întreaga populație a planetei, lucrurile se schimbă. Și comportamentul consumatorului se modifică, la fel și nevoile lui. Lucru ce duce la creșteri neașteptate în profitul unora și un declin colosal în cazul altora.
 
La nivel personal, un beneficiu pe care l-au avut cei mai mulți dintre noi a fost faptul că ne-am putut adapta situației, lucrând de acasă, folosindu-ne de aplicațiile de comunicare menționate mai sus. Și cum statul în casă a venit cu mult timp liber, din fericire am avut multe opțiuni din care să alegem pentru a ne relaxa: de la filme și serialele difuzate în online, la jocuri video, cursuri online sau concerte și evenimente transmise live.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...