1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Industriile prelucrătoare, extractivă şi de energie au contribuit la creşterea cu 8,2% a producţiei industriale, în primele 10 luni (INS)

Producţia industrială a înregistrat o creştere de 8,2%, ca serie brută, în primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, industria prelucrătoare fiind în topul activităţilor cu rezultate pozitive, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

13 dec, 2017 | Agerpres

Conform statisticii, în intervalul ianuarie - octombrie 2017, în marja creşterii producţiei industriale (serie brută), industria prelucrătoare a consemnat un salt de 8,8%, industria extractivă de 6,1% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, de 1,4%).

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 8,8%, în primele zece luni din 2017 faţă e perioada similară din anul precedent, datorită activităţilor din industria prelucrătoare (+9%), industria extractivă (+5,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%).

Datele INS relevă, totodată, că, în octombrie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%, ca efect al creşterii industriei prelucrătoare (+4,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 1%, ca urmare a rezultatelor din industria prelucrătoare (+2,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 4%, în intervalul de referinţă.

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 11,6%, susţinută de creşterile din industria prelucrătoare (+12,9%) şi industria extractivă (+7,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,2%.

Totodată, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a majorat cu 9,6%, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+10,1%) şi industria extractivă (+8,1%). La polul opus s-a aflat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu o scădere de 1,7%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO