Inflaţia a scăzut în octombrie până la 4,96%

Rata anuală a inflaţiei a revenit sub 5%, după ce în luna octombrie preţurile de consum au crescut cu numai 0,29%, faţă de majorarea de 1,18% înregistrată în septembrie, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 08:08
Inflaţia a scăzut în octombrie până la 4,96%

Astfel, inflaţia a ajuns la 4,96% în acest an, iar majorările de preţuri din octombrie au fost de 0,29%. În septembrie, rata anuală a inflaţiei atinsese maximul din acest an, 5,33%.

„În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%”, se arată într-un comunicat al INS.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morărit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc şi de pasăre (peste 1%) şi brânza (1%). De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre şi muzee a fost mai scumpă cu 1%, iar preţurile serviciilor telefonice şi transportului aerian s-au majorat cu câte 1,29%.

„Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011 – octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 – octombrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%”, se mai arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

BNR anticipează menţinerea inflaţiei în afara intervalului ţintit până în martie – aprilie anul viitor, pentru ca rata să revină în marjă din a doua parte a lui 2013. BNR ţinteşte pentru acest an încadrarea în intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea în banda de variaţie 1,5-3,5%.

Astfel, banca centrală anticipează ratarea ţintei de inflaţie pentru acest an şi încadrarea la limită anul viitor, în partea de sus a intervalului de variaţie.

Inflaţia s-a accelerat în luna septembrie, rata anuală a acesteia crescând la nivelul de 5,33% de la 3,88% în luna august, în principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natură tranzitorie exercitate de evoluţia preţurilor interne şi internaţionale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de bază adverse şi transmiterea deprecierii anterioare a monedei naţionale faţă de principalele valute, potrivit BNR.

Cu toate acestea, creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a rămas în apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% în luna septembrie 2012.

BNR a decis, săptămâna trecută, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, concomitent cu introducerea unui control ferm al lichidităţii în sistem.

Potrivit raportului Guvernului privind situaţia economică pe anul 2012, publicat în octombrie, inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, existând şi incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...