Inflaţia anuală a scăzut la 4,56% în noiembrie

Rata anuală a inflaţiei a coborât în noiembrie până la 4,56%, de la 4,96% în octombrie.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 08:01
Inflaţia anuală a scăzut la 4,56% în noiembrie

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2011 – noiembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2010 – noiembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,3%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu 8,07%, iar cea mai mare reducere, de 1,6%, a fost raportată la fructe şi conserve din fructe. O scădere apropiată (1,5%) a fost consemnată în cazul preţurilor combustibililor, iar în ceea ce priveşte serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon şi televiziune, fiecare cu sub 1%.

În luna noiembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1% pentru fiecare.

Indicele preţurilor de consum au crescut în noiembrie cu doar 0,04%, faţă de 0,29% în octombrie, când a ajuns sub 5%, şi 1,18% în septembrie.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

BNR anticipează menţinerea inflaţiei în afara intervalului ţintit până în martie – aprilie anul viitor, pentru ca rata să revină în marjă din a doua parte a lui 2013. BNR ţinteşte pentru acest an încadrarea în intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea în banda de variaţie 1,5-3,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...