Inflaţia din Spania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani

Rata anuală a inflaţiei în Spania a atins 5,5% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 ani, pe fondul majorării preţurilor energiei, arată datele preliminare publicate joi de Institutul de Statistică (INE), transmit Reuters şi Bloomberg.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 12:32
Inflaţia din Spania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani

Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei de când Spania a aderat la zona euro. Analiştii estimau pentru octombrie o creştere a preţurilor de consum până la 4,8%.

Inflaţia a urcat de la 4% în septembrie 2021 şi înregistrează cel mai rapid ritm de creştere din septembrie 1992, când se situa la 5,8%, când moneda de atunci, peseta, se deprecia semnificativ faţă de marca germană.

Banca Centrală a Spaniei se aşteaptă ca nivelul ridicat al inflaţiei să prevaleze în următoarele luni deşi cauzele de bază sunt în mare măsură tranzitorii, a apreciat luni guvernatorul Pablo Hernandez de Cos. Acesta a explicat că majorarea preţurilor energiei ar putea dura câteva luni deoarece cererea este în creştere din cauza condiţiilor meteo din timpul iernii, în timp ce nivelul depozitelor de gaze şi petrol este relativ scăzut.

Autorităţile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi, destinată să frâneze creşterea facturilor la electricitate, ca urmare a criticilor venite de la companiile din energie, a anunţat marţi ministrul Energiei, Teresa Ribera.

Luna trecută, Spania a dezvăluit un pachet de măsuri destinat contracarării creşterii preţurilor la electricitate, care includea atât o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi cât şi un plafon pentru preţurile la gaze naturale. Conform estimărilor iniţiale, Guvernul de la Madrid se aştepta să colecteze până la 2,6 miliarde de euro de la companiile de utilităţi, banii care urmau să fie reinvestiţi în reţele.

Marţi, însă, Teresa Ribera a anunţat mai multe excepţii de la taxa claw-back, inclusiv pentru contractele privind furnizarea de electricitate la preţ fix semnate cu clienţii industriali înaintea datei de 16 septembrie. Iberdrola, cea mai mare companie de utilităţi din Spania, s-a oferit să îngheţe preţurile pentru clienţii industriali în schimbul retragerii taxei claw-back.

De asemenea, alte diferite tipuri de contracte vor fi scutite parţial de la taxa claw-back, însă Teresa Ribera nu a dorit să facă estimări cu privire la suma finală care va fi colectată de la companiile de utilităţi. „Vrem să fim prudenţi cu estimările referitoare la impactul măsurilor”, a spus Ribera, la finalul şedinţei de cabinet.

Anunţul Guvernului spaniol privind introducerea unei taxe claw-back a declanşat proteste din partea principalelor companii de utilităţi, care au susţinut că măsura va submina încrederea investitorilor în piaţa de electricitate şi sistemul de tranzacţionare a certificatelor de poluare şi de asemenea pune în pericol planurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În paralel, Spania a făcut o propunere Uniunii Europene de a revizui sistemul de stabilire a preţurilor pe piaţa angro de electricitate, astfel încât statele membre să dispună de o mai mare flexibilitate când vine vorba de stabilirea preţurilor, ţinând cont de factori precum nivelul capacităţilor de generare a energiei regenerabile, mai ieftine, în reţelele lor.

Preţurile ridicate la electricitate pun presiune asupra unor industrii grele precum producătorii de oţel şi ciment, unele din aceste firme anunţând deja reduceri de producţie sau închiderea unor fabrici din Spania.

Pentru a-i proteja pe consumatorii casnici, afectaţi şi ei de creşterea preţurilor la electricitate, guvernul de la Madrid va plăti o subvenţie de 90 de euro gospodăriilor defavorizate pentru a le ajuta să îşi plătească facturile la electricitate în perioada iernii, a spus Ribera.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...