Departamentul Comerţului a informat vineri că indicele PCE (personal consumption expenditures) a înregistrat o creştere de 2,3% în ritm anual în mai, după un avans de 2,1% în aprilie.
De asemenea, inflaţia de bază, care exclude produsele volatile precum alimentele şi energia, a înregistrat o creştere de 2,7% în mai, după o expansiune de 2,5% luna precedentă. Ambele cifre sunt peste ţinta Rezervei Federale a SUA (Fed) de 2%.
De la o lună la alta, preţurile au crescut cu 0,1% în mai, similar cu avansul din aprilie, în timp ce inflaţia de bază a crescut cu 0,2% în mai, peste estimările analiştilor şi avansul de 0,1% din aprilie.
Datele privind inflaţia sugerează că taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump încă au un efect modest asupra preţurilor. Preţurile anumitor mărfuri, cum ar fi jucăriile şi articolele sportive, au crescut, dar aceste creşteri au fost parţial compensate de scăderea preţurilor la maşinile noi, la biletele de avion şi închirierile de apartamente.
Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au scăzut neaşteptat luna trecută, pentru prima dată începând din ianuarie.
În mai, cheltuielile de consum s-au redus cu 0,1%, după un avans de 0,2% în aprilie, a informat vineri Departamentul Comerţului. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,1% luna trecută.
Tarifele anunţate de Trump, care au determinat companiile şi gospodăriile să achiziţioneze mărfuri din import pentru a evita preţurile mai mari în urma impunerii de taxe vamale, au afectat situaţia economică şi încrederea consumatorilor.
Combinaţia dintre cheltuielile reduse de consum şi inflaţie nu va determina probabil Fed să reia în iulie reducerea ratei dobânzii, apreciază analiştii. Săptămâna aceasta, preşedintele Fed, Jerome Powell, a anunţat că Rezerva Federală a SUA va continua să aştepte şi să vadă cum evoluează economia, înainte de a decide dacă va reduce rata dobânzii.
„Deocamdată, suntem bine poziţionaţi să aşteptăm să aflăm mai multe despre cursul probabil al economiei, înainte de a lua în considerare orice ajustare a politicii noastre monetare”, a declarat Powell în Congresul SUA.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.
De asemenea, Powell a sugerat că Fed va monitoriza evoluţia economiei în această vară, în urma taxelor vamale anunţate de Trump şi a altor politici, înainte de a decide dacă va reduce dobânzile. Declaraţiile lui sugerează că reducerea costurilor de împrumut nu va avea loc până în septembrie.