Inflaţia va reîncepe să crească în acest an

Analiştii de la firma de administrare a investiţiilor BT Asset Management cred că inflaţia va reîncepe să crească din acest trimestru mai ales din cauza eventualei majorări cu 8% a salariilor bugetarilor. Luna aprilie a marcat un nou minim istoric al ratei anualizate a inflaţiei, de 1,8%, şi este pentru prima oară când inflaţia iese din banda de variaţie stabilită de Banca Naţională prin marginea inferioară a acesteia.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 mai 2012, 12:34
Inflaţia va reîncepe să crească în acest an

Procesul dezinflaţionist pe care l-am vazut în economie, în ultimele trei trimestre, se apropie de final în al doilea trimestru din 2012, când anticipăm o inflaţie medie de 2%. Urmează de o inversare de trend şi o accelerare spre 4% în al treilea trimestru“, scrie analistul Vlad Nictor în raportul BT Asset Management (BTAM).

Inflaţia anuală ar urma să se modereze ta până la 3,5% la sfârşitul anului, pentru că persiunile inflaţioniste sunt limitate de „creşterea economică sub potenţial du’in următorii 2 ani (2012: +1,8%, 2013: +2%) şi de cererea internă încă slabă“, potrivit analistului de la BTAM.

„Ne aşteptăm ca România să fi intrat într-o recesiune uşoară (tehnică) în primul trimestru al anului (-0,1% trimestrial, +0,9% anual), care se va sfârşi în acest trimestru (T2 2012). Totusi, pe termen scurt, vedem o influenţă de aproximativ +0,2% din partea majorărilor de salarii cu 8%, prevăzute pentru luna iunie de către noul guvern“, scrie Vlad Nistor în raportul său.

2012 va fi un an agricol normal, conform Băncii Naţionale a României „şi astfel vedem o presiune mai scazută decât înainte asupra preţurilor alimentelor.

Amânarea liberalizării din piaţa gazelor naturale pentru persoanele fizice până în 2013-2017 „ar trebui să reducă din incertitudinea în legatură cu ajustarea preţurilor administrate, care contează pentru 9,4% din coşul de consum“, se mai spune în raportul BTAM.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cisco Systems cumpără cu 28 de miliarde de dolari compania de securitate cibernetică Splunk
Cisco Systems cumpără cu 28 de miliarde de dolari compania de securitate cibernetică Splunk
Gigantul din sectorul tehnologiei Cisco Systems a anunţat joi achiziţionarea firmei de securitate cibernetică Splunk, pentru aproximativ 28 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie a sa,......
CES a avizat nefavorabil proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal prin care pot fi impuse noi taxe mai devreme de șase luni de la data publicării în MO
CES a avizat nefavorabil proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal prin care pot fi impuse noi taxe mai devreme de ...
Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea ...
Primăria Capitalei a atribuit contractele pentru reabilitarea a încă trei linii de tramvai
Primăria Capitalei a atribuit contractele pentru reabilitarea a încă trei linii de tramvai
Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a anunţat joi că instituția pe care o conducea atribuit contractele ...
Orange România inaugurează la sfârșitul lunii un nou concept de magazin sub sloganul #OrangeGoesGreen
Orange România inaugurează la sfârșitul lunii un nou concept de magazin sub sloganul #OrangeGoesGreen
Orange România, liderul pieţei locale de telecom, anunță, într-o invitație adresată presei, că va inaugura vineri, ...