Un nou record al ultimilor 25 de ani. Inflaţia anuală a ajuns la -3,3% în aprilie

Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,3% în luna aprilie 2016 comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de -2,7%. 
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 07:01
Un nou record al ultimilor 25 de ani. Inflaţia anuală a ajuns la -3,3% în aprilie

În luna aprilie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,7%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 20,0%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 13,3%.

ƒRata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2015 – aprilie 2016) faţă de precedentele 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -1,3%.

 

În aprilie 2016 faţă de aprilie 2015, preţurile de consum au scăzut la grupa mărfurilor alimentare cu 7,39%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat la începutul lunii mai că inflaţia va rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie a acestui an şi va reveni în intervalul din jurul ţintei staţionare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoză (opt trimestre – n.r.).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6%, mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea anunţată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În acest context, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere la 0,9% proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 1,8% cât a estimat în prognozele anterioare (de toamnă şi de iarnă).

Potrivit prognozei de primăvară, inflaţia medie anuală a fost, de asemenea, revizuită în scădere, la minus 0,7%, faţă de 0% în prognoza de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate, marţi, de......
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Oficialii francezi au prezentat astăzi o primă imagine cu show-car-ul Renault 4 confirmând prezența acestuia la Salonul ...
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date secrete privind fondul de resurse din România firmei-mamă din Serbia
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date ...
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, ...
Succesul financiar al Ferrari atrage Maserati în hora creșterii prețurilor
Succesul financiar al Ferrari atrage Maserati în hora creșterii prețurilor
Noul GranTurismo al mărcii Maserati va avea un preț majorat cu circa 50.000 de euro față de prima generație, ducând ...