ING a acceptat plata a 619 milioane dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA

ING Groep a acceptat plata a 619 milioane dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA privind falsificarea înregistrărilor financiare pentru ocolirea sancţiunilor aplicate unor state precum Cuba şi Iran, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 13:02
ING a acceptat plata a 619 milioane dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA

ING Bank, divizie a ING Groep, a recunoscut că a transferat fonduri de ordinul miliardelor de dolari prin sistemul financiar american, în numele unor clienţi cubanezi şi iranieni, încălcând sancţiunile SUA prin ascunderea naturii tranzacţiilor şi înşelarea băncilor americane să proceseze plăţi ilegale, se arată într-un comunicat al procurorului Cyrus Vance din Manhattan şi al Departamentului de Justiţie.

Penalizarea este cea mai mare aplicată unei bănci, într-un caz de nerespectare a sancţiunilor, depăşind suma de 536 de milioane de dolari plătită de banca elveţiană Credit Suisse în 2009, într-un caz asemănător, au spus oficiali americani.

Acordul încheiat de ING face parte dintr-o investigaţie de patru ani, referitoare la eliminarea de către mai multe bănci a codurilor care indică sursa transferurilor electronice de bani.

Procurorul Vance a precizat că biroul său a încheiat din 2009 acorduri de închidere a cercetărilor în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

Astfel, Lloyds Banking Group a plătit 350 de milioane de dolari, iar Barclays 298 de milioane de dolari, în acorduri anterioare, în urma unei investigaţii declanşate împotriva a 10 bănci de fostul procuror Robert Morgenthau.

„Aceste cazuri dau un semnal puternic despre necesitatea transparenţei în operaţiunile bancare internaţionale şi contribuie în ultimă instanţă la lupta de combatere a spălării de bani şi a finanţării terorismului”, a spus Vance.

Potrivit documentelor procuraturii, în perioada 1990-2007, ING Bank a transferat ilegal, prin sistemul financiar american, peste 2 miliarde de dolari prin intermediul a peste 20.000 de tranzacţii în numele Cubei şi Iranului.

Jumătate din suma de 619 milioane de dolari va fi alocată de către procuratură primăriei şi statului New York, iar cealaltă jumătate guvernului SUA, potrivit comunicatului.

ING a colaborat pe parcursul celor doi ani în care grupul a fost investigat, a efectuat o anchetă internă, a acceptat responsabilitatea faptelor şi a luat voluntar măsuri de remediere, înainte de încheierea acordului cu procuratura, a arătat Vance.

„Neregulile care au avut loc până în 2007 sunt grave şi inacceptabile. De la începutul investigaţiei în 2006, ING Bank a luat măsuri decisive, la nivelul organizaţiei, pentru respectarea mai strictă a reglementărilor şi pentru conştientizarea angajaţilor în privinţa riscurilor legate de conformitate”, a declarat într-un comunicat Jan Hommen, director general al ING Groep.

Guvernul SUA restricţionează accesul anumitor ţări, între care Iran, Sudan şi Cuba, la sistemul bancar american. Departamentul Trezoreriei, prin biroul de active externe, aplică sancţiuni, iar băncile din Manhattan, care procesează majoritatea plăţilor mondiale în dolari, folosesc filtre speciale pentru a împiedica ţările supuse sancţiunilor, precum şi teroriştilor şi altor infractori, să folosească aceste bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...