Firma care a câştigat un contract de 1 mld. USD în 2013. Care e strategia de extindere a Rominserv. INTERVIU

Grupul Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol, intenţionează să se extindă la nivel global, şi nu doar pe segmentul de petrol şi gaze, pe care s-a consacrat. Mai multe despre ce face şi, şi mai ales ce va face de acum încolo compania, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET de Kanat Bekmurza, directorul general al Rominserv.
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 09:33
Firma care a câştigat un contract de 1 mld. USD în 2013. Care e strategia de extindere a Rominserv. INTERVIU

Care este strategia Rominserv pentru următorii 5 ani?

Următorul nostru pas strategic este să devenim un contractor general internațional, pentru că Rominserv are capacitatea de a concura pentru proiecte de petrol și gaze la cel mai înalt nivel. În mandatul meu de director general, cea mai mare provocare a fost de a schimba mentalitatea oamenilor. De la inginerii care se ocupă cu mentenanța rafinăriilor grupului Rompetrol, am vrut ca specialiștii Rominserv să își vadă cu adevărat valoarea și să fie conștienți de faptul că pot gestiona cu succes proiecte majore.

Prin urmare, după finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petromidia, un pas strategic important pentru grupul Rompetrol, ne-am propus să ne optimizăm operațiunile, în calitate de antreprenor general, în proiectele de investiții noi dar și de mentenanță a celor două rafinării în cadrul grupului. Rominserv a coordonat lucrările la modernizare a rafinăriei Petromidia, fiind implicate peste 280 de companii (de construcții și montaj, proiectare, producători și furnizori), 3.500 de oameni, 200 de piese – 5.600 tone, 2.400 tone si 280.000 de centimetri de sudură țeavă , consolidarea terenurilor, 130 km de rețea.

Aveţi în plan contracte şi în afara României?

Vizăm intrarea în proiecte noi pe piața internă cât și piețe noi, în proiecte din industria de petrol și gaze.

Suntem conștienți de faptul că piața europeană de rafinare este sub presiune, astfel încât ne-am adaptat strategia la realitatea economică. Rominserv va încerca să includă în portofoliul său proiectele legate de infrastructură și alimentarea cu apă. Experiența ne permite să coordonăm proiecte ce implică un număr mare de furnizori, integrarea serviciilor de mentenanță industrială,management de proiect industrial și servicii de dezvoltare tehnică și tehnologică.

De asemenea, în perioada următoare, dorim să ne consolidăm poziția de contractor EPC în Kazahstan. În urma contractelor semnate de Rominserv în ultima perioadă, am deschis o subsidiară în Kazakhstan, sediul în Astana. În prima etapă de dezvoltare a proiectelor noi în care suntem implicații, colegii noștri din Astana ne vor oferi suportul, conformitatea cu reglementările locale dar și promovarea în cadrul industriei de profil.

Compania intenționează să-și extindă activitățile și în țări emergente precum Libia și Kuwait, dar, de asemenea, pe piețele dezvoltate precum Norvegia și Arabia Saudită, pentru că noi credem cu tărie că Rominserv are ceea ce este nevoie pentru a deveni un antreprenor internațional EPC.

În ce proiecte este compania implicată în Kazahstan?

Rominserv a intrat în trei proiecte majore în Kazahstan, am semnat recent contracte în valoare totală de peste 1 miliard de dolari. Am fost selectați pentru a efectua lucrările de modernizare și consolidarea capacității de procesare a rafinăriei Pavlodar din Kazahstan, valoarea contractului – 1,072 miliarde de dolari. Programul vizează creșterea capacității de procesare la 7 milioane de tone/an ,creșterea randamentului de rafinare, precum și îmbunătățirea calității produselor și reducerea impactului asupra mediului.

Capabilitatea Rominserv, dovedită în proiectele anterioare de la Petromidia și Vega, a ajutat compania să obșină un contract de consultanță de management de proiect și training la proiectul de contrucție a unui proiect major de petrochimie, Kazahstan Petrochemical Industries Inc (KPI). Acest complex petrochimic va avea o capacitate de producție de 800.000 de tone de etilenă (materie primă pentru fabricarea de polimeri) și 500.000 de tone de polipropilenă. Compania va oferi servicii de consultanță pentru managementul proiectelor pe uscat în timpul construcției, cursuri pentru operatori a unităților și va asigura punerea în aplicare a politicilor de respectarea a calității, sănătății și siguranței în muncă și a cerințelor de mediu.

Recent, am mai fost selectați pentru și în cadrul proiectului de modernizare a rafinăriei Shymkent, asigurăm servicii de consultanță în managementul proiectului, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde USD. Rominserv va asigura servicii mixte de consultanță pentru managementul proiectului, engineering, procurement și supervizare a execuției lucrărilor în cadrul unui contract în valoare 8 milioane USD, până la finele anului 2015.

Câte proiecte are Rominserv în România ?

Rominserv gestionează în România un număr de 14 proiecte de investiții, din industria de petrol și gaze precum și de infrastructură și gospodărire a apelor. Cele mai multe dintre proiecte sunt în cadrul Grupului Rompetrol. O parte dintre acestea sunt legate de rafinăria Petromidia privind extinderea capacității de stocare și îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea impactului asupra mediului, în conformitate cu reglementările locale și ale UE. De asemenea, Rominserv este și implicat în proiecte legate de infrastructura de gospodărire a apelor. Parteneriatele cu firmele de construcții locale au avut succes până acum, am reușit să terminăm recent în timp util contractul cu Raja Constanța, privind reabilitarea și extinderea rețelele de canalizare de alimentare cu apă și în Palazu Mare și proiectul cu Consiliul Județean Prahova.

De asemenea, aveam patru proiecte de mentenanță de instalații, rafinăriile Petromidia, Vega, uzinele petrochimice Petromidia și Dalkia Ploiești. Dorim să îmbunătățim performanțele pentru ca aceste unități să realizeze toți indicatorii de performanță și disponibilitate mecanică. În 2012, am reușit să realizăm în rafinăria Petromidia o disponibilitate mecanica de 96.37%, o cifră care plasează Petromidia între rafinăriile de top din Europa. Obiectivul nostru este să menținem același nivel de performanță și de a găsi modalități de îmbunătățire a rezultatelor operaționale.

ţi specialiști vor fi implicați în aceste noi proiecte ?

În proiectele noi, estimăm că vor fi implicați aproximativ 300 de specialiști de la Rominserv România și alți 100 de la Rominserv Kazahstan. Specialiștii români sunt recunoscuți în țările cu tradiție în petrol și gaze, precum Turkmenistan, Rusia, Iraq, Serbia, Yemen, Sudan, Angola, Egipt, Iordania, Mozambic. Unii dintre acești specialiști au fost “moșteniți” de Rominserv de la Rompetrol SA. Între timp, odată cu preluarea Grupului Rompetrol de către KazMunayGas, Rominserv a reușit să își îmbunătățească expertiza în EPC, cred că avem cei mai buni ingineri din țară.

Ești un manager expat în România. Cum a fost această experiență pentru tine?

România are peste 150 de ani de tradiție în industria de petrol. Inginerii români sunt apreciați pentru devotamentul și know -how-ul lor, așa că mă simt foarte norocos că am șansa să lucrez într-un mediu cu un nivel ridicat de competențe și cunoștințe tehnice în industria petrolului. Chiar îmi place să lucrez în această țară. Ordinea și cooperarea sunt greu de a stabilit și ușor de stricat. Când oamenii vorbesc limbi diferite și au culturi diferite, sarcina devine chiar mai dificilă. Mi-a luat ceva timp, dar acum am capacitatea de a înțelege contextul cultural și obiceiurile de muncă. În opinia mea, competența interculturală este o parte importantă a succesului unui expat.

Cu toate acestea , România ne-a oferit, mie și familiei, oportunitatea de a călători, de a descoperi o mulțime de locuri frumoase și să facem lucruri interesante. Cel mai mult ne-au plăcut peisajele sălbatice, Delta Dunării și Munții Carpați.

Am fost plăcut surprins de arhitectura din București, mâncarea româneasc și stilul de viață relaxat al românilor după o zi de lucru.

În mare parte a timpului trăiesc în România, dar poziția mea în cadrul Rominserv presupune și multe deplasări. Din cauza asta, cel mai mulți prieteni românii mi i-am făcut la serviciu.

Cine este Kanat Bekmurza

Kanat Bekmurza este directorul general al Rominserv şi activează în Grupul Rompetrol de patru ani. Și-a început cariera la „Compact”LLP, și a ocupat diferite poziții la ” KazImpex ” SRL și Trade House KazMunaiGas, Kazahstan.A absolvit Facultatea de Finanțe la Universitatea Națională Gumilyov Eurasia precum și Institutul de Petrol și Gaze la Academia de Stat de la Moscova. Kanat Bekmurza coordonează o echipă de peste 300 de ingineri, cu proiecte și activități în România și Kazahstan.

Rominserv este contractorul general al Grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, etc. În 2011, Rominserv a avut o cifră de afaceri de 225 milioane USD, valoarea totală a proiectelor realizate în cei zece ani de activitate în cadrul Grupului Rompetrol fiind de peste 850 de milioane USD. Grupul Rompetrol este deţinut de compania petrolieră kazahă KazMunaiGas.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...