Inginerii Volkswagen au început din 2005 să lucreze la softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare

Un grup restrâns de ingineri ai grupului Volkswagen a început din 2015 să lucreze la softul care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale, după ce nu au reuşit să găsească soluţii tehnice pentru a îndeplini reglementările de mediu din SUA, a declarat preşedintele VW, Hans Dieter Poetsch, la o conferinţă de presă, transmite AP.
Economica.net - vin, 11 dec. 2015, 08:10
Inginerii Volkswagen au început din 2005 să lucreze la softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condiţiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.

Preşedintele Hans Dieter Poetsch a explicat că în 2005 inginerii nu au reuşit să găsească soluţii tehnice privind emisiile de oxid de azot din SUA care să să încadreze în bugetul companiei şi au venit cu acel soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Ulterior, când a devenit disponibilă o soluţie tehnică, aceasta nu a fost utilizată, susţine Poetsch.

‘Nu vorbim de o unică greşeală ci de un întreg lanţ de erori care nu a fost întrerupt nici un moment’, a afirmat oficialul VW.
Acesta nu a precizat dacă modelele VW comercializate înainte de 2009 au manipulat testele din SUA. Grupul german a vândut unele modele diesel pe piaţa americană în perioada 2005 – 2006 dar a suspendat vânzările în 2007 şi 2008 după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a introdus standarde de poluare mai stricte.

Şi directorul general Matthias Mueller a dat asigurări că investigaţiile de până acum ar relevat că ‘informaţiile nu au fost împărtăşite, au rămas cunoscute doar de un grup redus de persoane, care erau ingineri’.

Poetsch a confirmat că VW a suspendat nouă directori pentru posibila implicare în scandalul emisiilor.

Până acum în cadrul investigaţiilor au fost analizate date de pe laptopuri, telefoane şi alte dispozitive aparţinând unui grup de 400 de angajaţi. Alţi 2.000 de angajaţi au fost anunţaţi în scris că nu au voie să şteargă niciun fel de date în cazul în care devin relevante pentru anchetă, a precizat şeful VW.

Auditorii externi au analizat până acum un volum imens de date (102 terabiţi) – echivalentul a 50 milioane de cărţi, a declarat Poetsch.

‘Nu spun că toţi acei oameni sunt suspecţi dar pe computerele lor, pe cardurile SIM sau pe stickurile USB ar putea exista informaţii importante. Încă credem că numai un grup redus de angajaţi erau implicaţi activ în manipulări’, a afirmat preşedintele VW.

Acesta a adăugat că pentru restabilirea încrederii în companie şi pentru a preveni repetarea unui astfel de scandal, Volkswagen va institui un nou tip de testare pentru toate vehiculele sale, mai transparent şi mai riguros.

Matthias Mueller a dat asigurări că situaţia financiară a grupului este suficient de solidă şi nu ia în considerare vânzarea unor active pentru a face faţă costurilor legate de scandalul emisiilor, aşa cum s-a speculat.

Joi, acţiunile Volkswagen au urcat la bursă cu 0,7%, la 132,70 euro. Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Te-ar mai putea interesa și
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, de legislatura a XI-a, rezultat în urma alegerilor legislative anticipate......
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi sunt români
Directorul general și directorul financiar al Nepi Rockcastle au anunțat că se pregătesc să plece din companie. Amândoi ...
Acționarii grupului Nepi Rockcastle au fost anunțați că directorul general al companiei, Alexandru Morar, și directorul ...
Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa de Est
Mai multe burse și companii au semnat un memorandum pentru formarea unei piețe integrate a gazelor naturale în Europa ...
Mai multe burse de gaze şi operatori de transport şi sistem au semnat un memorandum de înţelegere pentru realizarea unei ...
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Producătorul canadian de componente auto Magna International a anunţat vineri că va prelua rivalul Veoneer Inc., companie ...