Îngrijorare a producătorilor români de vin în contextul Brexitului. Marea Britanie este cea mai mare piaţă de export a României

Aproximativ 20% din cantitatea de vin pe care o exportă producătorii români ar putea rămâne în aer după Brexit. Marea Britanie este cea mai mare piață pentru vinul autohton. 
Economica.net - Dum, 11 mart. 2018, 22:01
Îngrijorare a producătorilor români de vin în contextul Brexitului. Marea Britanie este cea mai mare piaţă de export a României

După un 2017 cu o producție foarte bună de struguri, și implicit de vin, producătorii români se uită cu îngrijorare spre martie 2019 când Marea Britanie va ieși din UE, se arată într-un studiu publicat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Aceasta în contextul în care aproximativ 20% din volumele comercializate peste granițe ajung în această țară. Mai exact, în perioada ianuarie-octombrie 2017, România a exportat în Marea Britanie 2,5 milioane de litri de vin, în valoare de 4,5 milioane de dolari, dintr-un total de 12,6 milioane de litri, în valoare de 21,5 milioane de dolari.

„După o scădere ușoară în 2016, exporturile de vin din România au crescut în 2017, având în vedere o majorare de 14% în primele 10 luni ale anului, atât din punct de vedere cantitativ, cât și valoric. România și-a majorat volumele trimise în Marea Britanie, Germania, Spania și Olanda în 2017, dar industria de profil locală este îngrijorată de Brexit, în contextul în care poziția UK în rândul importatorilor de vinuri românești este foarte importantă”, se menționează în raportul USDA.

Ca volum, în 2017 față de 2016, exporturile producătorilor locali către Marea Britanie au crescut cu 17,2%, cu mult peste creșterea totală a exporturilor de 14,8%. 

„Din datele noastre, conjunctura pe piața Marii Britanii ne este favorabilă în momentul de față. Instabilitatea monedei britanice, combinată cu recoltele slabe în aproape toate statele UE, au creat un interes sporit pentru vinul românesc și, în general, pentru vinurile din Europa de Est”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Vinuri din România-APEV.

Potrivit acestora însă „exportului nostru nu va suferi modificări în perioada următoare”, iar companiile exportatoare, în principal Cramele Recaș și Halewood România nu s-au reorientat încă către alte piețe. Astfel, APEV nu estimează o diminuare a exporturilor către Marea Britanie.

Din datele APEV, primele în top zece al statelor importatoare de vin românesc, din punct de vedere cantitativ, se numără, în afară de Marea Britanie, Germania, China, Olanda,Italia, Spania, SUA, Slovacia, Estonia, Canada. Aceste țări cumpără 88% din vinul exportat al României.

În ceea ce privește importurile, România a cumpărat în primele 10 luni ale anului trecut 38,2 milioane de litri de vin, în valoare de 47,4 milioane de dolari. Cel mai mult am importat din Spania, Moldova și Italia.

România este al șaselea cel mai mare producător de vin din UE, după Italia, Franța, Spania, Germania și Portugalia, și al 13-lea la nivel mondial. În 2017, s-au cultivat cu struguri pentru vin 171.250 de hectare, iar producția s-a cifrat la 980.000 de tone de struguri și 5,2 milioane de hl de vin. La nivel național există în jur de 160 de crame amplasate în opt regiuni viniviticole. „Acest sector a atras în ultimii zece ani investiții importante venite din fonduri UE, urmare a tradiției, climei favorabile și diversității de soiuri. Vinurile făcute în casă rămân însă un important segment al acestei piețe, reprezentând în jur de 50-60% din producție”, se mai arată în raportul USDA, potrivit căruia piața locală a vinurilor este estimată la 475 de milioane de dolari în 2017, cu 2% peste nivelul din 2016 și 15% peste 2012.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...