Înlocuirea directorului Agerpres, urmare a sesizărilor privind abuzurile contra angajaţilor

Decizia de înlocuire a directorului Agerpres, Ioan Roşca, a fost luată de premierul Victor Ponta în urma numeroaselor sesizări primite din partea unor asociaţii profesionale ale jurnaliştilor, naţionale şi internaţionale, care acuză abuzurile conducerii împotriva angajaţilor, informează Guvernul.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 16:06
Înlocuirea directorului Agerpres, urmare a sesizărilor privind abuzurile contra angajaţilor

„În urma numeroaselor sesizări primite din partea unor asociaţii profesionale ale jurnaliştilor, naţionale şi internaţionale, care acuză abuzurile conducerii Agerpres împotriva angajaţilor Agenţiei, primul-ministru Victor Ponta a hotărât înlocuirea directorului general Ioan Roşca. În cursul acestei zile, primul-ministru Victor Ponta l-a propus pentru funcţia de director general pe Alexandru Ion Giboi”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Surse social-democrate au declarat anterior pentru MEDIAFAX că şeful Biroului de presă al PSD, Alex Giboi, a fost propus de premierul Victor Ponta în funcţia de director general al agenţiei naţionale de presă Agerpres.

Comisiile reunite de Cultură au dat aviz favorabil, cu 19 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere, propunerea ca Alex Giboi să fie numit în funcţia de director general al Agerpres.

După avizarea de către Comisiile parlamentare, propunerea ca Alex Giboi să fie numit în funcţia de director general al Agerpres va fi supusă votului plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţa de luni.

În luna martie a anului trecut, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a cerut, printr-o scrisoare deschisă, Parlamentului şi Guvernului, iniţierea procedurii de numire a noului director general la Agerpres, motivând această solicitare prin expirarea mandatului lui Ioan Roşca şi împlinirea de către acesta a vârstei legale de pensionare. Federaţia sindicală solicită, de asemenea, anchetarea, de o comisie parlamentară, a „modului dictatorial” în care Roşca a condus instituţia şi a folosit fondurile publice.

Contactat atunci de MEDIAFAX, Ioan Roşca a declarat că Cristian Godinac, preşedintele MediaSind şi semnatarul scrisorii, susţine „aceleaşi aberaţii” (de multă vreme, n.r.). Godinac conduce organizaţia sindicală din Agerpres, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, fără a avea reprezentativitate sindicală în agenţie, unde nu a lucrat o zi, a susţinut Roşca.

El a precizat că, în cazul său, a fost dată o hotărâre a Camerei Deputaţilor, conform căreia mandatul directorului general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres este prelungit până la numirea unui director nou.

Ioan Roşca a mai precizat că nu are o vârstă de pensionare, aşa cum susţine Cristi Godinac, el fiind demnitar.

În privinţa acuzaţiilor legate de modul în care a condus Agerpres, Roşca a răspuns: „Dacă făceam un singur abuz care să coste Agerpres un singur leu, eram anchetat de Curtea de Conturi. Agerpres este a patra instituţie din ţară care are un Certificat de conformitate din partea Curţii de Conturi – dovadă a desfăşurării programelor financiare fără niciun reproş”.

Ioan Roşca a fost numit director general al Rompres, în 2001, la propunerea lui Adrian Năstase. În 2003, când a fost adoptată Legea privind organizarea şi funcţionarea Rompres, el a fost revalidat de Parlament. Potrivit articolului 14, alineatul 3 din Legea nr. 19/ 2003, „durata mandatului directorului general este de 5 ani”. În 2010, Legea de funcţionare a Agerpres a fost modificată, introducându-se următorul alineat: „în situaţia în care procedura de numire a directorului general nu este definitivată până la expirarea mandatului, mandatul directorului general în funcţie se prelungeşte de drept pâna la numirea, prin votul Parlamentului, a directorului general” (articolul 14, alineatul 4).

Agenţia Naţională de Presă Agerpres este o instituţie publică autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...