Înmatriculările de autoturisme Dacia în UE au crescut cu 12,1% la două luni

Numărul înmatriculărilor de autoturisme Dacia noi în ţările Uniunii Europene a crescut cu 12,1% în primele două luni ale anului, la peste 40.200 unităţi, pe o piaţă care continuă să scadă abrupt din cauza situaţiei economice dificile din zona euro, cu recesiune şi şomaj ridicat.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 08:31
Înmatriculările de autoturisme Dacia în UE au crescut cu 12,1% la două luni

Înmatriculările de autoturisme noi din UE efectuate în lunile ianuarie şi februarie au coborât cu 9,5% faţă de perioda corespunzătoare a anului trecut, la 1,68 milioane unităţi, potrivit datelor prezentate marţi într-un comunicat transmis de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

În februarie, numărul înmatriculărilor a scăzut cu 10,5%, la aproximativ 795.000 unităţi, după un declin de 8,7% în ianuarie.

Dintre principalele mărci auto, numai 8 au înregistrat creşteri în primele două luni ale anului în UE. În procente, creşterea Dacia a fost depăşită numai de Honda (+15,1%) şi Jaguar (+22,1%), care afişează însă volume mai mici, de 18.000, respectiv de 3.200 unităţi. În luna februarie, înmatriculările de autoturisme Dacia în UE au crescut cu 15,9%, la aproximativ 20.000 unităţi.

Marca Renault a consemnat un declin de 12,5% în ianuarie şi februarie, la circa 113.300 unităţi. Astfel, grupul Renault, care include automobilele Renault şi Dacia, a înregistrat o scădere de 7,1% după primele două luni ale anului, la aproximativ 153.500 înmatriculări.

În luna februarie, Renault a înregistrat un declin de 14,8%, la 57.400 automobile, rezultând o evoluţie de -8,5% la nivel de grup, la 77.400 înregistrări.

Înmatriculările de autoturisme noi din România au coborât cu 12,7% în ianuarie şi februarie, la 7.900 unităţi. La nivelul lunii februarie, România a afişat o scădere de 15,8%, la aproape 3.500 unităţi.

Germania, cea mai mare piaţă europeană, a consemnat un declin de 10,5% în februarie, la aproximativ 200.700 înmatriculări, rezultând o scădere de 9,6% pentru primele două luni din an, la 392.800.

Dintre marile pieţe europene, numai Marea Britanie a consemnat creştere în perioadele analizate, cu 7,9% în februarie, respectiv cu 10,3% în primele două luni, la 210.400 unităţi. Astfel, înmatriculările au scăzut după primele două luni cu 13,5% în Franţa, 17,3% în Italia, respectiv cu 9,7% în Spania.

În Polonia, înregistrările de automobile au urcat cu 4,9% în primele două luni, la aproape 24.200 unităţi, avansul încetinind însă la 0,9% în februarie. Cehia a raportat un declin de 22% în februarie, rezultând o scădere de 14,5% în primele două luni din an, la 22.600 maşini.

Marii producători auto au înregistrat scăderi generalizate pe pieţele europene de la începutul acestui an, variind de la aproximativ -7% pentru Volkswagen şi Renault la minus 13-14% în cazul General Motors, Fiat şi PSA Peugeot Citroen, respectiv -23% pentru Ford.

Constructorii de maşini premium au trecut de asemenea pe minus în februarie, cu scăderi de circa 2% la BMW şi Mercedes-Benz, respectiv -4% în cazul Audi. Pentru primele două luni, producătorii de autoturisme de lux afişează creşteri modeste.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...