Înmatriculările de mașini plug-in, mai mari decât cele de dieseluri în Europa

Raportul JATO Dynamics care arată că înmatriculările Dacia Sandero le-au depășit pe cele ale Volkswagen Golf mai dezvăluie un detaliu important. În august au intrat în circulație mai multe mașini plug-in decât diesel.
Robert Stan - mar, 28 sept. 2021, 13:21
Înmatriculările de mașini plug-in, mai mari decât cele de dieseluri în Europa

Datele JATO Dynamics pentru luna august arată că piața europeană a scăzut cu 18% în 2021 față de 2020 și chiar cu 33% față de 2019. Deși aceasta nu este deloc o veste bună, ea este estompată de faptul că reculul din a opta lună a anului a fost compensat de creșterea din primăvară. Astfel, după primele opt luni din 2021, piața totală de autoturisme a totalizat 8.095.419 unități, în creștere față de cele 7.192.839 comercializate în perioada ianuarie – august 2020.

„Deficitul de cipuri a fost un obstacol major pentru producătorii auto care încă se confruntă cu efectele pandemiei. Problemele de producție și întârzierile în livrarea mașinilor noi au fost dăunătoare vânzărilor, iar lipsa disponibilității la reprezentanțe îi obligă pe mulți consumatori să caute mașini second-hand sau pur și simplu să întârzie achiziționarea acestora. În circumstanțe obișnuite clienții știau că pot aștepta mai multe luni pentru un nou Ferrari, dar acum se confruntă cu aceeași întârziere pentru modele de volum, obișnuite”, consideră Felipe Munoz, analist al JATO Dynamics.

Mai interesant și demn de luat în seamă este faptul că, în august, zona vehiculelor electrice și hibride cu încărcare la priză, așa-numitele „plug-in vehicles” a continuat să se majoreze. Grație unei creșteri cu nu mai puțin de 61% în luna august cota de piață a acestor mașini a urcat la 21%, mult peste cele 11 procente din august 2020 sau cele doar 3 procente din a opta lună a lui 2019.

Coroborat cu scăderea pieței de mașini diesel, acest rezultat a dus la un eveniment nemaiîntâlnit până acum pe piața europeană: în august au fost înmatriculate mai multe mașini cu încărcare la priză (21% din total) față de cele alimentate cu motorină (20% din total). Mașinile cu motoare alimentate cu benzină dețin în continuare ponderea cu 56% din totalul înmatriculărilor.

„Deși tranzacțiile și stimulentele au jucat un rol semnificativ în creșterea cererii, am văzut o schimbare fundamentală a obiceiurilor de cumpărare pe măsură ce au intrat pe piață modele mai atrăgătoare și consumatorii au devenit conștienți de beneficiile aferente vehiculelor electrice”, a explicat Felipe Munoz.

La creșterea zonei de vehicule BEV (100% electrice) și PHEV (hibride cu încărcare la priză) din august au contribuit în special modele ca Volkswagen ID.3, Fiat 500, Peugeot 208, Hyundai Kona, Opel Corsa sau Kia Niro.

Segmentul vehiculelor PHEV din Europa a fost dominat în luna august a lui 2021 de modelul Ford Kuga cu 3.512 unități. Acesta a fost urmat de variantele hibride ale Mercedes-Benz GLC (2.670 unități) și BMW Seria 3 (2.343 unități).

În zona BEV liderul pieței a fost Volkswagen ID.3 (7.904 unități), în timp ce pe a doua treaptă a podiumului s-a clasat Tesla Model 3 (7.824 unități), iar pe trei Volkswagen ID.4 (4.624 unități).

Citește și:

– Dacia Sandero a ocupat primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Europa în luna august

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, valabilă în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa,......
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru titlurile de stat emise în program
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului ...
Depozitarul Central distribuie, începând de luni, sumele de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru ...