INS: 6 din 10 persoane care au folosit internetul în 2020 au făcut cumpărături online

Ponderea persoanelor în vârstă de 16-74 ani care au apelat la serviciile online pentru a comanda şi/sau cumpăra produse şi servicii (raportat la care au folosit vreodată internetul) a crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând la un maxim de 58,2% în anul 2020, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - Dum, 17 ian. 2021, 07:57
INS: 6 din 10 persoane care au folosit internetul în 2020 au făcut cumpărături online

Din totalul acestor persoane care au preferat comerţul prin internet, 45% au efectuat comenzi şi cumpărături online în ultimele 3 luni, 32% în perioada cuprinsă între 3 luni şi 1 an şi 23% cu mai mult de 1 an în urmă.

Faţă de anul anterior, ponderea celor care au apelat la comerţul electronic a crescut în anul 2020 cu 15,8 puncte procentuale. Această tendinţă se observă atât la persoanele de sex masculin, cât şi la cele de sex feminin, cu 16,2 puncte procentuale, respectiv 15,5 puncte procentuale mai mult faţă de anul 2019.

Conform INS, creşteri semnificative se remarcă şi pe medii de rezidenţă faţă de anul precedent. Astfel, în mediul urban, ponderea persoanelor care au comandat bunuri pe internet a crescut cu 16,1 puncte procentuale, iar în mediul rural cu 15,6 puncte procentuale.

În 2020, internetul a fost accesat pentru a comanda/ cumpăra produse de patru din şapte dintre bărbaţi (58,7%), raportul fiind aproximativ la fel şi pentru femei (respectiv 57,7%).

Pe grupe de vârstă, persoanele care apelează la serviciile magazinelor online sunt atât tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 – 34 ani (69,9%), cât şi persoanele adulte cu vârsta cuprinsă între 35 – 54 ani (60,3%).

„Nivelul de instruire absolvit de o persoană reprezintă o caracteristică individuală importantă cu influenţă directă asupra accesării internetului cu scopul achiziţionării de produse din magazinele online. Astfel, persoanele cu un nivel de instruire superior au cumpărat produse prin intermediul internetului în proporţie de 84,7%, urmate, la distanţă destul de mare, de persoanele cu nivel de instruire mediu (57,5%)”, semnalează specialiştii INS.

După statutul ocupaţional, o deschidere mai mare către acest tip de comerţ se observă în cazul elevilor/studenţilor şi salariaţilor, ponderile acestora înregistrând valori de 71,3%, respectiv 67,8% în totalul utilizatorilor de internet din fiecare categorie. La polul opus se află pensionarii, aceştia fiind într-un procent de 30,5%.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au comandat/ cumpărat produse prin intermediul internetului în ultimele 3 luni, raportat la totalul celor care au comandat/ cumpărat bunuri pe internet, a înregistrat valoarea cea mai mică de 34,7% în regiunea Sud-Vest Oltenia şi cea mai mare, 59,2%, în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Printre produsele cele mai cumpărate prin intermediul internetului se află îmbrăcămintea (inclusiv cea de sport), înregistrându-se o pondere de 71,2% din totalul persoanelor care au folosit comerţul electronic în ultimele 3 luni în interes personal. Urmează livrările de la restaurante, lanţuri fast-food şi servicii de catering, cu o pondere de 28%, şi produsele cosmetice, de înfrumuseţare şi relaxare, cu o pondere de 24,2% şi produsele de curăţare şi igienă personală, într-o proporţie de 18,2%.

În general, utilizatorii de sex feminin care au folosit internetul în ultimele 3 luni apelează la comerţul electronic într-o proporţie mai mare (47,0%), comparativ cu cei de sex masculin (42,9%). Prin raportarea la totalul persoanelor de 16 – 74 ani care au cumpărat bunuri pe internet în ultimele 3 luni se observă de asemenea că persoanele de sex feminin au un apetit mai mare la acest tip de comerţ, fiind într-o pondere mai mare (51,3%), decât bărbaţii (48,7%).

„Pe categorii de bunuri, femeile excelează în cumpărarea de bunuri precum: îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii (76,2%), produse cosmetice (36,4%), produse de curăţare şi igienă (21,1%), cărţi (16,0%) şi jucării (15,9%), iar bărbaţii se remarcă în bunuri precum: livrări de la restaurante (31,7%), produse electronice sau electrocasnice (18,1%) şi alimente
sau băuturi (14,3%). Deşi ponderea este mai mare cu 10,2 puncte procentuale la persoanele de sex feminin la comandarea de îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii, totuşi şi persoanele de sex masculin au o predilecţie în cumpărarea acestor bunuri de pe internet, fiind într-o pondere considerabilă, de 66,0%”, mai menţionează INS.

Utilizatorii de internet din localităţile urbane apelează în măsură mai mare la comerţul online pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, încălţămine sau accesorii (71,1%), pentru livrări de la restaurante (34,8%), pentru cumpărarea produselor cosmetice (25,2%) şi a produselor de curăţare (20,5%). Deşi ponderea persoanelor din mediul rural este mai mică, preferinţele acestora în cumpărarea produselor online coincide în mare măsură cu ale celor din mediul urban.

La nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, cei mai mulţi dintre utilizatori au achiziţionat îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii, ponderea cea mai ridicată la nivel de regiune fiind înregistrată în regiunea Vest (82,9%), urmată de îndeaproape de regiunea Sud-Muntenia (78,8%). Livrările de la restaurante deţin a doua cea mai mare pondere de categorii de bunuri comandate în interes personal, în toate regiunile de dezvoltare, iar regiunea Bucureşti – Ilfov deţine ponderea cea mai mare (52,3%).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...