INS a revizuit în scădere prognoza pentru creşterea economică din S1, de la 0,8% la 0,7%

INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta iniţială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 07:33
INS a revizuit în scădere prognoza pentru creşterea economică din S1, de la 0,8% la 0,7%

„Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (+2,3%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,5%), şi informaţii şi comunicaţii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preţuri curente, urcând şi comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcţii (3,6%). Creşteri uşoare s-au mai raportat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,5%), tranzacţii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (2.1%), agricultură, silvicultură şi pescuit (1,6%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (1,6%) şi intermedieri financiare şi asigurări (0,9%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii ( cu 0,2%) şi scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările „semnal” din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură şi informaţii şi comunicaţii.

Ieşirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere, respectiv ca PIB să urce şi în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB şi ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Bilanţul deceselor de COVID-19 din Statele Unite va depăşi în următoarele două zile numărul persoanelor care au murit în această ţară în timpul pandemiei de gripă spaniolă, potrivit......
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori ...
Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care s-a ...
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
 Companiile britanice de utilităţi încearcă să obţină un important pachet guvernamental de sprijin, în condiţiile ...
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Depozitarul Central informează investitorii că, în perioada 20 septembrie 2021 - 19 septembrie 2024 distribuie dividende ...