INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 1,7%, în 2014 – date provizorii

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în 2014, cu 1,7% ca serie brută, faţă de anul precedent, în timp ce la serviciile de piaţă prestate populaţiei majorarea a fost de 0,9%, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 09:42
INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 1,7%, în 2014 - date provizorii

La nivelul anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 1,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+2,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,6%), Agerpres.

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,8%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor (-0,7%).

În 2014, comparativ cu 2013, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,9% mai mare, în special provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,8%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+3,1%). Cifre negative s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,5%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor (-1,1%).

Datele INS relevă faptul că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în decembrie 2014, faţă de luna noiembrie 2014, atât ca serie brută cu 7,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%. Diminuarea afacerilor a fost cauzată de activitatea provenită din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-13,3%), comerţul cu autovehicule (-4,8%) şi activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-1,6%). Totodată, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 34,5%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-a redus faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 2,1%, scădere provenită de la agenţiile turistice şi tur-operatorilor (-11%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-8,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-1,4%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-0,3%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+11,9%).

Comparativ cu luna corespunzătoare a anului 2013, anul trecut volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută (cu 5,6%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,2%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut, în decembrie 2014 faţă de decembrie 2013, ca serie brută (-5,2%), dar şi ca serie ajustată (-4,9%).

Sursa datelor INS o constituie capitolul cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în servicii (SERV TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – 27.06.2022
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – ...
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri. Indicele la trei luni a ajuns la cea mai ridicată valoare din decembrie 2012, iar indicele la şase luni a atins cel mai mare nivel din ianuarie......
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui alt stat membru UE
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui ...
Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ care transpune legislația europeană și care va permite transferul ...
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
În perioada 27 iunie – 31 iulie 2022, CEC Bank lanseaza o campanie promoţională prin acordarea de dobânzi majorate ...
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul serii
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul ...
Autorităţile din Japonia au avertizat luni populaţia niponă în legătură cu o posibilă penurie de electricitate, în ...