INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere cu 14% în martie faţă de aceeaşi lună din 2019

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a coborât pe serie brută cu 13,9% în luna martie din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, tot pe scădere fiind şi volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, cu 40,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres. 
Economica.net - joi, 14 mai 2020, 06:51
INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere cu 14% în martie faţă de aceeaşi lună din 2019

Astfel, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna martie 2020, comparativ cu luna martie 2019, a înregistrat o scădere cu 13,9%, ca urmare a diminuărilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-17,6%) şi la comerţul cu autovehicule (-17,4%), scrie Agerpres. 

Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au crescut cu 25,2%, respectiv cu 7,6%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2020 a înregistrat o scădere cu 14,6%, faţă de luna martie 2019.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna martie 2020 a consemnat o cifră de afaceri cu 40,3% mai mică faţă de luna martie 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-46,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-42,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-36,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-24,0%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-18,2%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2020 a scăzut cu 38,3%, comparativ cu luna martie 2019.

Conform INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna martie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,7%, datorită majorărilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+11,6%) şi la comerţul cu autovehicule (+4,1%).

Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-4,2%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,5%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 15,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna martie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o reducere cu 40,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-43,8%), activităţile agenţiilor turistice şi turoperatorilor (-43,2%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-40,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-27,7%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor, din blană (-19,7%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 42,8%.

De asemenea, datele INS arată că, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 3,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-7,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,4%). Creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+45,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+16,5%).

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în primele trei luni din acest an a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,4% mai mică comparativ cu perioada similară din 2019, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-13,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-7,1%) şi de la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-2,5%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+4,4%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+0,1%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 5% mai mică raportat la perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019.

INS menţionează că informaţiile din acest comunicat de presă (martie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020.

„Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...