INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4,3% în primele două luni

Afacerile din industrie s-au majorat cu 4,3%, în primele două luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a rezultatelor înregistrate în industriile extractivă şi prelucrătoare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 14 apr. 2020, 07:23
INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4,3% în primele două luni

Conform statisticii, pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+10,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9%), industria bunurilor de capital (+4,2%) şi industria bunurilor intermediare (+3,0%). În schimb, industria energetică a scăzut cu 4,4%.

În intervalul ianuarie – februarie 2020, industria extractivă a crescut 18%, în timp ce industria prelucrătoare a înregistrat un salt de 5,1%.

Datele INS relevă, totodată, că, în februarie cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,6%, în comparaţie cu aceeaşi lună din 2019, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+3,4%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 20,6%, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,7%), industria bunurilor de uz curent (+6,9%), industria bunurilor de capital (+2,9%) şi industria bunurilor intermediare (+2,7%). Industria energetică a scăzut cu 11,8%.

La nivelul lui februarie 2020, comparativ cu luna precedentă, afacerile din industrie au crescut pe total cu 5,2% datorită creşterii cifrei de afaceri înregistrate în industria prelucrătoare (+5,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,9%.

Totodată, pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,0%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de capital (+6,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 11,5%.

Potrivit statisticii, în luna februarie 2020 comparativ cu februarie 2019, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,6%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+3,4%). Industria extractivă a scăzut cu 20,6%.

Astfel, pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,7%), industria bunurilor de uz curent (+6,9%), industria bunurilor de capital (+2,9%) şi industria bunurilor intermediare (+2,7%). Industria energetică a scăzut cu 11,8%.

„Informaţiile din acest comunicat de presă (februarie 2020) nu surprind impactul crizei COVID-19. Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, se menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...