INS: Cifra de afaceri din servicii, în creştere cu 7,9%, în primul semestru din 2015

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în primul semestru al acestui an, cu 7,9% faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), remis, miercuri, Agerpres. 
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 17:01
INS: Cifra de afaceri din servicii, în creştere cu 7,9%, în primul semestru din 2015

Această evoluţie s-a datorat creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (23,7%), transporturi (12,6%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (2,9%), comunicaţii (2,9%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (2,8%).

În termeni nominali, creşterea cu 7,9% a cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în S1 2015, comparativ cu S1 2014, s-a realizat pe fondul creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (21,9%), transporturi (12,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,7%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (3,3%) şi la activităţile de comunicaţii (2,8%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, respectiv cu 9%, spune INS.

Astfel, în iunie 2015 faţă de iunie 2014, indicatorul menţionat, serie brută, a avansat datorită creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (19,9%), transporturi (13,8%), activităţile de comunicaţii (6,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (4,2%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (3%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2015, comparativ cu luna iunie 2014, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 9,0%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (20,6%), transporturi (13,6%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (5,2%), activităţile de comunicaţii (4,5%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,0%).

În iunie faţă de mai, afacerile din servicii au avansat, în termeni nominali, cu 4,4% ca serie brută şi cu 1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Ca serie brută, evoluţia a avut la bază creşterea înregistrată la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (8,4%), la activităţile de transport (5,2%), la activităţile de comunicaţii (2,5%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (0,7%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 9% în perioada menţionată.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 1,0% ca urmare a creşterii activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (3,9%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (1,4%) şi transporturilor (0,2%).

Scăderi au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (cu 5,9%) şi în activităţile de comunicaţii (cu 0,5%).

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...