INS: Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 11,22% în trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, o rată de creştere de 11,22%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
News.ro - lun, 06 mart. 2023, 17:41
INS: Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 11,22% în trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021

”În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,80%. În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22%”, arată datele INS, relatează News.ro.

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022

Faţă de trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (10,27%), construcţii (9,53%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%), transport şi depozitare (7,12%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).

La o distanţă considerabilă s-a situat administraţia publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 3,26%.

 

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (19,95%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%), respectiv în hoteluri şi restaurante (18,11%). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.

Te-ar mai putea interesa și
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Investiţiile străine în piaţa imobiliară elenă, în special locuinţe, au înregistrat un nivel record în 2022, iar datele publicate de Banca Centrală a Greciei arată că 1,97 de miliarde de......
Începe licitația pentru lărgirea DN1A la patru benzi în Mogoșoaia. Cum va arăta spectaculoasa ieșire din Capitală FOTO
Începe licitația pentru lărgirea DN1A la patru benzi în Mogoșoaia. Cum va arăta spectaculoasa ieșire din Capitală FOTO
Luni a fost transmisă spre validare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația de atribuire ...
Nicu Marcu, șeful ASF: Prețurile asigurărilor RCA nu vor crește după falimentul Euroins
Nicu Marcu, șeful ASF: Prețurile asigurărilor RCA nu vor crește după falimentul Euroins
Preţul poliţelor RCA nu o să crească în urma falimentului Euroins pentru că deja sunt luate măsuri astfel încât ...
„Bulevardul corporatiștilor” din Capitală va avea linie de tramvai și două benzi pe sens pe toată lungimea – viceprimar VIDEO
„Bulevardul corporatiștilor” din Capitală va avea linie de tramvai și două benzi pe sens pe toată lungimea ...
Bulevardul Dimitrie Pompeiu din nordul Capitalei va fi reconfigurat, urmând să aibă două benzi pe sens pe întreaga lungime, ...