INS: În primul semestru, construcţiile şi intermedierea financiară nu au mai avut o contribuţie negativă la formarea PIB

Economica.net
04 09. 2015
calcul_audit_prognoza__plan_80734300_34688100

‘Am făcut o analiză la nivelul celor două semestre, semestrul I din acest an şi semestrul I din anul trecut şi sunt câteva caracteristici, zic eu foarte importante. Anul trecut în acelaşi semestru aveam câteva ramuri, agricultură, construcţii, intermedieri financiare, cu o contribuţie negativă la formarea produsului intern brut. Anul acesta, cu excepţia agriculturii, contribuţia nu a mai fost una negativă. Pe total, valoarea adăugată brută anul trecut a avut o creştere de 1,6 procente, anul acesta este de 3,2 procente’, a spus Tudorel Andrei.

De asemenea, acesta a mai precizat că formarea brută de capital fix a avut contribuţie pozitivă la formarea PIB în primul semestru din acest an.

‘Dacă avem în vedere categoriile de utilizare a Produsului Intern Brut şi aici sunt două schimbări interesante. Consumul final colectiv al administraţiei publice anul trecut a avut o contribuţie negativă la creşterea produsului intern brut, de -0,1%, anul acesta are o contribuţie pozitivă, de 0,1%. A doua diferenţă majoră faţă anul trecut este la nivelul formării brute de capital. Dacă anul trecut a avut o contribuţie negativă, de -2,2 procente, anul acesta este una pozitivă, de 1,5 procente. A treia modificare esenţială este la nivelul exportului net. Anul trecut exportul net a avut contribuţie pozitivă, anul acesta din păcate o contribuţie negativă, de 1,5 procente, datorită creşterii importurilor într-un ritm mai mare decât exporturile’, a mai declarat Tudorel Andrei.

Potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică, transmise vineri AGERPRES, după primele şase luni ale acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria brută şi cu 3,8% pe seria ajustată sezonier iar contribuţii semnificative la această evoluţie au avut sectoarele: comerţul cu ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare şi hoteluri şi restaurante (1%), informaţii şi comunicaţii (0,9%) şi industrie (0,5%).

În acelaşi timp, ramurile menţionate au înregistrat şi creşteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 13,8% comunicaţiile, 5,6% comerţul şi 2,2% industria.

Sectorul construcţiilor a avut o contribuţie de 0,2% la avansul PIB.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuţie de 0,5% la creşterea PIB, cu o pondere de 13,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,2%, mai reiese din datele INS.

‘Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,5%, consecinţă a creşterii cu 8,1% a volumului său. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, însă, soldul uşor pozitiv al balanţei de plăţi’, precizează INS.

În ceea ce priveşte evoluţia trimestrială a produsului intern brut, în trimestrul II 2015 avansul PIB a încetinit la 0,1% comparativ cu trimestrul anterior în condiţiile în care, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% faţă de trimestrul IV 2014.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,3% pe seria brută şi cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, în T2.