Cât au scăzut din 2009 preţurile locuinţelor în Bucureşti şi provincie

Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor din Bucureşti s-au redus în perioada 2009-2012 cu circa 30%, iar în provincie scăderea a fost mai mică, situându-se la 25%, a declarat, miercuri, Mihai Gheorghe, director în Institutul Naţional de Statistică (INS), direcţia de statistică a preţurilor.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 11:54
Cât au scăzut din 2009 preţurile locuinţelor în Bucureşti şi provincie

„În 2012 preţurile în primele două trimestre sunt în creştere faţă de trimestrul patru din 2011, dar pe tot anul trecut se remarcă o continuare a trendului descrescător. Astfel, din 2009, momentul în care am început să publicăm indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, şi până în 2012 preţurile au scăzut cu circa 30% în Bucureşti şi cu 25% în provincie”, a arătat Gheorghe la o conferinţă pe teme imobiliare.

INS publică începând din trimestrul unu din 2009 indicele preţurilor apartamentelor şi caselor având ca sursă tranzacţiile autorizate de notari. Perioada de colectare se face lunar, iar variabelele colectate sunt tipul clădirii, locaţia imobilului, anul construcţiei, suprafaţa, preţul declarat al tranzacţiei, dar şi variabile calitative, precum gradul de confort al locuinţei, materialul de construcţie sau amplasarea imobilului.

Pe ansamblul perioadei analizate, cea mai mare reducere a preţurilor s-a înregistrat în primul trimestru din 2011, când s-a atins şi un nivel minim al preţurilor la case. Din trimestrul 1 din 2011, datele INS arată o evoluţie sinusoidală a preţurilor, cu creşteri în trimestrul doi 2011 urmate de o uşoară scădere în trimestrul trei şi din nou creştere în ultimele trei luni din 2011. În 2012, în primul trimestru preţurile au crescut, pentru ca în trimestrul doi şi trei să intre pe o pantă descendentă.

Datele INS arată că în primele trei trimestre din anul trecut pe total preţurile s-au redus faţă de acelaşi interval din 2011 cu 5,5% la nivel naţional. La apartamente, scăderea la nivel naţional a fost de 5,7%, cu o reducere de 6% la apartamentele din Bucureşti şi de 5% la cele din provincie. La case, preţurile s-au diminuat cu 4,6% la nivel naţional, în condiţiile că în mediul urban s-a înregistrat un declin de 5,4%, iar în mediul rural de doar 3,2%.

INS a realizat şi o analiză privind caracteristicile apartamentelor tranzacţionate, care arată că 26,4% sunt în Bucureşti. Cel mai bine se vând apartamentele cu până la trei camere, circa 95% din total, şi locuinţele construite până în anul 1990. De asemenea, locuinţele cu confort 1 şi 2 sunt preponderente.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...