INS va deveni membru asociat în cadrul OECD

Economica.net
05 06. 2019
institutul_national_de_statistica_99738500

„Săptămâna trecută, s-a semnat scrisoarea-acord cu OECD pentru a deveni membri asociaţi în cadrul acestei organizaţii de elită. Asta înseamnă că statistica oficială din România îşi face treaba şi se înscrie în nişte bune practici la nivel european şi internaţional”, a spus Andrei.

Pe de altă parte, preşedintele INS a punctat faptul că, în ultimele cinci luni de Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, instituţia pe care o conduce a reuşit să negocieze şi să finalizeze două dosare importante.

„Suntem la cinci luni de la preluarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi dacă ar fi să exprimăm strict statistic activitatea noastră aceasta ar fi : 2 şi 3. Ce reprezintă? 2 înseamnă numărul de dosare pe care le-am negociat şi finalizat şi vă spun cu toată mândria că a fost o muncă extraordinară desfăşurată de colegii de la Bruxelles, de la Strasbourg, de la Bucureşti. S-au finalizat două dosare; unul pe statistica socială şi un altul pe statistica de business. Este o muncă extraordinară şi este rezultatul unei colaborări foarte bune cu Comisia Europeană, Eurostat, Parlamentul European şi colegii noştri din celelalte 27 de ţări. Vreau să remarc aici colaborarea pe care am avut-o cu colegii din Finlanda şi Croaţia, intrucât noi am introdus cel puţin două practici. Prima este că am invitat şi celelalte două ţări partenere, alături de activităţile legate de procesul de negociere, iar a doua practică este legată de comunicarea imediată a rezultatelor pe care noi le-am obţinut în cadrul fiecărei negocieri”, a spus şeful INS.

Acesta a adăugat că INS a organizat la Bucureşti o serie de conferinţe internaţionale pe domeniul statistic, în marja Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

„Ce reprezintă 3? Acesta reprezintă numărul conferinţelor internaţionale organizate la Bucureşti pe parcursul ultimelor cinci luni sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Este un număr mare de conferinţe, ceea ce înseamnă eforturi care se cer în organizare. Am avut Conferinţa pe recensământul populaţiei şi locuinţelor, unde a fost o participare largă a experţilor la nivel european. Recensământul nu este o problemă numai de statistică oficială, ci este o problemă de cultură la nivelul întregii societăţi. A mai fost o conferinţă dedicată introducerii unor instrumente moderne în statistica oficială, în cadrul căreia am avut invitaţi din Japonia şi Canada. Anul trecut, conferinţa a fost organizată împreună cu colegii noştri din Olanda, iar anul viitor va fi organizată la Viena, cu colegii noştri din Austria”, a menţionat Tudorel Andrei.

Secretariatul General al Guvernului şi Institutul Naţional de Statistică (INS) organizează, miercuri, Conferinţa naţională a utilizatorilor de date statistice europene.